Lungmetrajul „The Shape of Water”, regizat de mexicanul Guillermo del Toro, a fost marele câştigător la cea de-a 90-a ediţie a galei Oscar, primind patru premii din 13 nominalizări. Astfel, pe lângă trofeul Oscar pentru cel mai bun film, producţia a primit premiile pentru cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră (Alexandre Desplat) şi cea mai bună regie artistică (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau şi Jeffrey A. Melvin).

 

Un alt mare câştigător, „3 Billboards outside Ebbing, Missouri”, care obţinuse şapte nominalizări, a primit premiile pentru cel mai bun rol principal feminin (Frances McDormand) şi cel mai bun rol secundar masculin (Sam Rockwell). O seară frumoasă a fost şi pentru producţia Pixar „Coco”, care a primit premiile Oscar pentru cel mai bun lungmetraj animat, dar şi cel pentru cel mai bun cântec. De asemenea, Gary Oldman a fost premiat cu Oscar pentru rolul principal din filmul despre Winston Churchill „Darkest Hour”, iar premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit actriţei Allison Janney, pentru interpretarea mamei abuzive a patinatoarei Tonya Harding, în „I, Tonya”.

În discursul său de introducere, gazda ceremoniei de duminică, umoristul Jimmy Kimmel, a vorbit, printre altele, despre „cel mai respectat bărbat de la Hollywood” - arătând spre statueta Oscar uriaşă aflată pe scenă: „îşi ţine mâinile la vedere, nu vorbeşte urât şi, cel mai important, nu are penis”. „Avem nevoie de mai mulți bărbați ca acesta la Hollywood”, a mai spus Kimmel, referindu-se la subiectul hărțuirilor sexuale.

Producătorul de film în dizgraţie Harvey Weinstein a fost şi el unul dintre subiectele abordate de Kimmel. Academia de film l-a exclus din rândul membrilor săi pe Harvey Weinstein şi a promis reforme.

În timpul galei de duminică, actriţele Ashley Judd, Annabella Sciorra și Salma Hayek, trei dintre femeile care au spus că au fost victimele abuzurilor lui Weinstein, au prezentat un clip împotriva discriminărilor la adresa femeilor, minorităților sexuale și etnice.

„Vocile noastre s-au ridicat, în sfârșit, și unit într-un cor puternic pentru a spune că s-a sfârșit (Time's Up-n.r.)”, a declarat Judd, vizibil emoționată.

În ceea ce priveşte diversitatea, regizorul de culoare Jordan Peele a primit un premiu Oscar pentru scenariul original al horror-ului „Get Out”, care critică şi rasismul existent în SUA. Iar Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost decernat peliculei chiliene „Una mujer fantastica”, de Sebastian Lelio, care o are în distribuţie pe actriţa transgender Daniela Vega.

Nu în ultimul rând, Kimmel a glumit şi pe seama gafei monumentale de la ediţia din 2017. În mod eronat, lungmetrajul „La La Land”, de Damien Chazelle, a fost anunțat drept câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film, în locul peliculei „Moonlight”, de Barry Jenkins. Două minute mai târziu, eroarea a fost corectată, dar haosul fusese deja provocat. „Vreau să menţionez, anul acesta, când vă auziţi numele, nu vă ridicaţi imediat. Lăsaţi-ne un minut, nu vrem altceva”, a spus Kimmel, după care a promis că va prezenta povestea reală a ceea ce s-a întâmplat. „Anul trecut, cu o săptămână înainte de show, producătorii m-au întrebat dacă vreau să spun o glumă legată de firma de audit (PricewaterhouseCoopers - n.r.) şi le-am spus că nu, nu vreau astfel de glume. Dar firma de audit a făcut propria glumă, a fost hilar”, a spus gazda ceremoniei. Premiul pentru cel mai bun film a fost înmânat de acelaşi cuplu de veterani actori care au fost implicaţi în gafa de anul trecut, Warren Beatty şi Faye Dunaway.

 

Puţine femei premiate

Pe de altă parte, trebuie menţionat că ediția de anul acesta a galei Oscar a înregistrat cel mai mic număr de femei premiate din ultimii șase ani, şase, faţă de 33 de bărbaţi distinşi cu prestigiosul trofeu, potrivit thewrap.com. Aflată pe scena de la Dolby Theatre din Los Angeles, actrița Frances McDormand, premiată pentru rolul principal din filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, a cerut tuturor femeilor nominalizate la cea de-a 90-a ediție Oscar să se ridice în picioare pentru a fi aplaudate.

„Avem poveşti de spus şi proiecte care au nevoie de finanţare”, a subliniat artista în vârstă de 60 de ani, care se află la al doilea Oscar din carieră. Numai șase femei au plecat acasă, duminică noapte, cu premiul Oscar, inclusiv cele două actrițe recompensate în categoriile dedicate de interpretare, față de 33 de bărbați care au primit acest trofeu.

Acesta este cel mai mic număr de premiante, de la gala din 2012, când doar patru femei au primit Oscarul. Cifrele amintesc astfel, în anul mişcărilor #MeToo şi Time's Up, de diferenţele mari de gen înregistrate în cetatea filmului. În ultimii cinci ani, galele Oscar au avut între nouă şi 11 femei premiate (2014). În timpul galei de duminică, Lucy Sibbick a fost prima femeie premiată cu Oscar, pe care l-a împărţit cu doi bărbaţi, Kazuhiro Tsuji şi David Malinowski, pentru machiajul şi coafurile din filmul „Darkest Hour”, de Joe Wright, cu Gary Oldman în rolul principal. McDormand a încheiat scurta listă de premiante, iar în discursul ei plin de pasiune a folosit termenul „incluziune”. În total, anul acesta, 50 de femei fuseseră nominalizate, atât în categorii tehnice, cât şi artistice, în timp ce numărul bărbaţilor care au primit nominalizări a trecut de 150.