Revista americană Time a atribuit miercuri titlul de „Personalitatea Anului 2017” celor care au „rupt tăcerea” în legătură cu hărțuirile sexuale. Toți cei care au „rupt tăcerea” și au vorbit despre hărțuirea sexuală - primele femei care au dezvăluit cazul Weinstein și mișcarea socială ce a vizat creșterea conștientizării privind agresiunile și hărțuirile sexuale, ilustrată pe social media prin hashtagul #Metoo -, au fost desemnați de publicația americană „Personalitatea Anului 2017”.

 

„Aceasta este schimbarea socială cea mai rapidă pe care am văzut-o, de decenii, și a început prin acte individuale de curaj din partea a sute de femei - și a unor bărbați, de asemenea - care și-au spus propriile povești”, a argumentat redactorul-șef al revistei Time, Edward Felsenthal, la emisiunea „Today” a postului al NBC, citat de Reuters.

Această distincție reflectă magnitudinea mișcării care a zguduit Statele Unite și a rezonat în întreaga lume, cu #Balancetonporc în Franța sau #YoTambien în Spania, de la primele acuzații publicate la începutul lunii octombrie de New York Times și New Yorker împotriva producătorului de film Harvey Weinstein, cândva atotputernic la Hollywood, comentează AFP. De atunci, scrie AFP, nu trece o zi fără ca o personalitate de prim plan să nu fie acuzată de hărțuire sau abuz sexual. Mulți au fost concediați sau suspendați. Bărbați cu influență în domenii ca divertisment, mass-media, cultură și politică sunt în prima linie, dar victimele vin din toate sectoarele, a subliniat Time. După actrițele Ashley Judd, Rose McGowan și Angelina Jolie, mai mult de 100 de femei l-au acuzat pe producătorul de 65 de ani de abuz sexual, mergând până la hărțuire sau viol. Aceste dezvăluiri incriminatoare la adresa cineastului au determinat milioane de femei să folosească rețelele sociale pentru a-și împărtăși poveștile despre abuz sexual la locul de muncă și în alte circumstanțe. Weinstein a dezmințit acuzațiile, prin intermediul avocaților săi, și nu face deocamdată obiectul niciunei inculpări, chiar dacă au fost deschise anchete în New York, Los Angeles și Londra. Anunțarea premiului miercuri dimineață coincide cu publicarea de către New York Times a unei investigații majore asupra complicităților multiple care au permis producătorului să continue acest comportament ani de zile, semnalează AFP. Președintele american, Donald Trump, care a fost desemnat „Personalitatea Anului” în 2016, este al doilea în acest clasament de prestigiu anunțat miercuri. Locul al treilea este ocupat de președintele chinez, Xi Jinping.

Printre personalitățile nominalizate să primească acest titlu în 2017 au fost liderul de la Casa Albă, Donald Trump, politiciana americană Hillary Clinton, președintele rus, Vladimir Putin, cântăreața Beyonce și fundațul Ligii Naționale de Fotbal American (NFL) Colin Kaepernick.