Un mozaic roman rar, cu tematică erotică, furat de un ofițer nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost repatriat din Germania și restituit oficial sitului arheologic din Pompeii, marcând un moment simbolic de recuperare a patrimoniului cultural pierdut.

 

Conform AP, un panou mozaicat cu o scenă erotică din perioada romană a fost returnat marți Parcului Arheologic din Pompeii, după ce fusese furat de un căpitan german al Wehrmachtului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mozaicul, montat pe plăci de travertin și datând între secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr., a fost considerat de experți o lucrare de „extraordinar interes cultural”.

Lucrarea a fost repatriată din Germania prin canale diplomatice, cu sprijinul Consulatului Italian din Stuttgart. Ea se afla în posesia moștenitorilor unui cetățean german decedat, care o primise la rândul său ca dar de la un căpitan nazist implicat în logistica militară din Italia în timpul războiului.

Potrivit lui Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic din Pompeii, mozaicul reflectă o schimbare semnificativă în temele artistice ale epocii, trecând de la figuri mitologice eroice la reprezentări ale iubirii domestice. „Este momentul în care iubirea de acasă devine un subiect artistic,” a spus el.

Moștenitorii din Germania au contactat unitatea Carabinierilor din Roma specializată în protejarea patrimoniului cultural, solicitând informații despre cum ar putea returna legal mozaicul statului italian.

După verificări de autenticitate și proveniență, artefactul a fost repatriat în septembrie 2023. Carabinierii, în colaborare cu Parcul Arheologic din Pompeii, au reușit să identifice proveniența piesei, chiar dacă datele despre contextul original al descoperirii erau limitate.

Mozaicul a fost catalogat, protejat și inclus într-un program educațional și de cercetare.

„Restituirea de azi este ca o vindecare a unei răni deschise,” a declarat Zuchtriegel, subliniind că obiectul contribuie la reconstituirea vieții în Pompeii înainte de erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr.

Directorul a remarcat și o schimbare de mentalitate importantă: „Simțul posesiei unor obiecte furate devine o povară grea. Vedem asta adesea în scrisorile pe care le primim de la oameni care au luat, poate, doar o piatră din Pompeii.”