O echipă de oameni de ştiinţă din Spania lucrează la dezvoltarea unei periuţe de dinţi care ar putea oferi un indiciu timpuriu cu privire la existenţa unor probleme cardiace potenţial letale, informează The Telegraph.

 

Cercetătorii vor să afle dacă acest dispozitiv ''smartbrush'' (periuţă de dinţi inteligentă) poate detecta cu o acurateţe suficient de mare modificările apărute în compoziţia salivei astfel încât să îi alerteze pe pacienţi cu privire la simptomele unei afecţiuni cardiace, iar aceştia să se adreseze ulterior medicului.

Oamenii de ştiinţă speră ca dispozitivul să poată fi utilizat pentru identificarea persoanelor cu risc ridicat de insuficienţă cardiacă, problemă ce apare atunci când inima nu pompează sângele în mod corespunzător în toate zonele corpului.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid studiază în prezent dacă analizele zilnice ale salivei - efectuate cu ajutorul periuţei de dinţi revoluţionare - ar putea fi folosite pentru monitorizarea semnelor vitale şi a indicatorilor biologici ce ar putea trăda un risc crescut de probleme cardiace permiţând astfel o monitorizare mai atentă fără a perturba rutina zilnică a pacienţilor.

Specialiştii analizează acurateţea cu care dispozitivul poate verifica nivelul de oxigen din sânge, presiunea sângelui şi anumiţi parametrii biologici precum cantitatea de sodiu din corp, ce pot oferi date cu privire la tendinţa de retenţie a fluidelor, unul dintre simptomele care indică o posibilă funcţionare defectuoasă a inimii.

„Cunoscând semnele vitale ale pacienţilor putem ajusta tratamentul lor pentru a menţine echilibrul fluidelor”, a declarat cardiologul Alvaro Marco del Castillo. „Cu un minim de informaţii legate de puls, presiunea sangvină şi unele mostre biologice de salivă este posibilă efectuarea unor corecţii minore ce pot ajuta pacientul”, a adăugat acesta, conform sursei citate.

Periuţa de dinţi inteligentă se află în prezent în faza de proiectare, a precizat medicul cardiolog din cadrul departamentului care a realizat recent şi un „tricou inteligent” cu ajutorul căruia pot fi monitorizaţi mai uşor pacienţii care suferă de aritmie. Acest obiect de vestimentaţie cu rol medical înlocuieşte sistemul de monitorizare clasic - care este ataşat de corp printr-o serie de fire şi plasturi şi trebuie purtat timp de 24 de ore - şi a fost implementat în spitalul din Madrid în cazul pacienţilor care necesită o perioadă de supraveghere mai lungă.