Viena, capitala Austriei, s-a situat pe primul loc în Topul 140 al orașelor cu cele mai bune condiții de viață realizat de prestigioasa publicație The Economist, în care Bucureștiul ocupă locul al 82-lea, la egalitate cu Belgrad (Serbia) și Shenzhen (China).

Viena pune astfel capăt supremației orașului australian Melbourne, care a fost liderul acestui top în ultimii șapte ani. Aceasta este pentru prima dată când un oraș european se situează pe primul loc în acest top realizat anual de Economist Intelligence Unit, divizie a The Economist Group.

Fiecăruia dintre cele 140 de orașe i se acordă un punctaj (de la 0 la 100), în categorii diverse, precum standarde de viață, criminalitate, infrastructură, acces la educație, sistem de sănătate, stabilitate economică și politică.

Viena a obținut un scor "aproape ideal" de 99,1, Melbourne - de 98,4, podiumul fiind completat de Osaka (Japonia).

Australia și Canada domină topul 10, cu câte trei orașe.

Astfel, pe poziția a patra s-a situat Calgary, urmat, în ordine, de Sydney (5), Vancouver (6), Tokyo (7), Toronto (7), Copenhaga (9), Adelaide (10).

Marile capitale financiare, precum Paris (19), Londra (48) și New York (57), tind să fie victime ale propriului succes, spun realizatorii topului, cu rate mari ale criminalității și o infrastructură greoaie.

Capitala Ungariei, Budapesta, s-a situat pe locul al 34-lea, în timp ce Sofia se află pe locul al 79-lea.

Pe ultimele cinci locuri în acest top, orașele cu cele mai proaste condiții de viață, s-au situat, în ordine inversă, Damasc (140), din Siria, Dhaka (139), din Bangladesh, Lagos (138), din Nigeria, Karachi (137), din Pakistan, și Port Moresby (136), din Papua Noua Guinee.