Vizitele la cel mai înalt copac din lume au fost interzise, iar cei care nu respectă regula pot fi pedepsiți cu închisoarea sau cu amendă de cel mult 5.000 de dolari, potrivit CNN.

Hyperion, certificat de Guinness World Records ca fiind cel mai înalt copac viu din lume, este oficial interzis vizitatorilor. Reprezentanții Parcului Național Redwood din California au emis săptămâna trecută o declarație potrivit căreia oricine este prins în apropierea copacului riscă până la șase luni de închisoare și o amendă de 5.000 de dolari.

Arborele, care se află în adâncul parcului și nu are niciun traseu care să ducă la el, s-a confruntat cu o degradare gravă a mediului din cauza turiștilor care l-au vizitat din anul 2006, când a fost găsit de o pereche de cercetători. În plus, este foarte dificil să salvezi orice excursioniști rătăciți sau răniți în zonă.

Copacul sequoia de coastă (sequoia sempervirens) are o înălțime de 115,92 metri, un diametru de 4,84 metri, iar numele său provine din mitologia greacă. Hyperion a fost unul dintre Titani și tatăl zeului soarelui Helios și al zeiței lunii Selene.

Pe lângă eroziunea și pagubele provocate vegetației abundente din jurul copacului, există și alte probleme.

„Erau gunoaie, iar oamenii au făcut mai multe poteci laterale pentru a merge la baie. Ei lasă hârtie igienică folosită și deșeuri umane, nu este un lucru bun", a spus Leonel Arguello, șeful departamentului de resurse naturale al parcului.

Vizitatorii umani nu sunt singurul risc pentru arborii giganți. Incendiile de vegetație reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare în toate parcurile naționale din California.