Scandal între ARD şi USL pentru mandatul de senator în Colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei, după ce democrat-liberalii au distribuit pliante cu Radu Ţîrle în care apar declaraţii apreciative la adresa sa făcute de Cornel Popa şi Ilie Bolojan în campania electorală din 2008. Ca răspuns, cei doi liberali l-au acuzat pe fostul lor coleg de partid că are un "caracter infect", care dovedeşte "lipsa celor 7 ani de acasă", şi îi cer acestuia să-şi retragă materialele electorale contestate.

"Când a spus Ilie Bolojan adevărul?!"

Echipa de campanie electorală a lui Radu Ţîrle, candidat ARD în colegiul senatorial 2, a realizat materiale de promovare în care apar citate din declaraţiile făcute în campania electorală pentru alegerile locale din 2008, în care atât Cornel Popa, cât şi Ilie Bolojan îl susţineau pe Radu Ţîrle să obţină mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Liberalii s-au arătat nemulţumiţi, catalogând metoda folosită de adversarii politici ca fiind "incorectă", şi au declarat că acele afirmaţii nu mai sunt valabile. Biroul de presă al ARD Bihor a transmis un comunicat de presă în care susţine că "bihorenii au dreptul să afle: când a spus Ilie Bolojan adevărul?!". "Colegii bihoreni ai candidatului liberal Gigi Becali declarau în primăvara anului 2008: "Radu Ţîrle este un om care poate schimba lucrurile, care va gestiona puterea în interesul bihorenilor" (Ilie Bolojan) şi "pentru Radu Ţîrle, administraţia este un lucru sfânt" (Cornel Popa). Cu toate acestea, într-o recentă declaraţie de presă, Ilie Bolojan îşi retractează afirmaţiile, susţinând că „este incorect, pentru că dacă am spus aceste chestiuni, erau date înainte ca domnul Ţîrle să-şi dea testul ca administrator public. (...) Azi nu mai au nicio valoare, dacă le-am făcut". După cum se ştie, azi, primarul liberal al Oradiei "garantează" din nou pentru candidaţi precum Ioan Cupşa, Florica Cherecheş, Sonia Drăghici, Valeriu Boeriu sau Florian Bodog alături de care surâde angelic de pe toate panourile publicitare şi în toate ziarele locale. Trebuie, desigur, să înţelegem de aici că toţi aceşti candidaţi "vor gestiona puterea în interesul bihorenilor", pentru că "aşa ne garantează" colegul de alianţă al domnilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Pentru că este membru USL, Ilie Bolojan îşi arogă dreptul să stea alături de colegii săi de alianţă şi să ceară electoratului "un vot pentru Oradea". ARD Bihor consideră că orădenii trebuie să ştie când spune Ilie Bolojan adevărul şi când aruncă vorbe goale, mai ales când pretinde despre sine că nu i-a minţit niciodată. Electoratul are acum dreptul să se întrebe: dacă în 2012, declaraţiile din 2008 ale colegilor domnului Gigi Becali "nu mai au nici o valoare" (aşa cum îi asigură însuşi primarul Oradiei) este posibil ca garanţiile de azi ale lui Ilie Bolojan să devină doar vorbe în vânt, peste un an ori peste patru", se arată în comunicatul de presă al ARD Bihor.

Liberalii acuză "lipsa de bun simţ"

Reacţia celor doi lideri PNL nu a întârziat, Ilie Bolojan şi Cornel Popa organizând, ieri, o conferinţă de presă, în care condamnă "sitaţia de râsu-plânsu", "escrocheria" şi "lipsa de bun simţ" a lui Radu Ţîrle, şi au anunţat că singurul candidat pe care îl girează în Colegiul 2 este Cristian Bodea. "Vrem să clarificăm o situaţie de râsu-plânsu", a declarat liderul PNL Bihor, adăugând că nu poate fi de acord cu "o escrocherie şi cu lipsa de bun-simţ a domnului Radu Ţîrle". "Am fost surprins că zilele trecute nişte aşa-zişi oameni de bine au început să-şi facă propagandă bazându-se pe nişte declaraţii ale mele şi ale domnului Bolojan făcute pe vremea când încă nu developasem caracterul celui despre care vorbim. L-am crezut onest, dar se developează ca având un caracter din ce în ce mai infect, nepotrivit cu firea bihorenilor", susţine Popa. Acesta a ţinut să precizeze că nu-l susţine "în nicio culoare" pe Radu Ţîrle, care "a făcut PNL de ruşine". "Nu am crezut că este posibil aşa ceva din partea unui om cât de cât normal", a adăugat liderul PNL Bihor. La rândul său, liderul PNL Oradea, Ilie Bolojan, a declarat că modalitatea aleasă de Ţîrle pentru a se promova în rândul electoratului, folosindu-se de "nişte declaraţii făcute la o anumită dată, dar într-o altă conjunctură" este "inacceptabilă", în condiţiile în care Radu Ţîrle a plecat din PNL. "Imaginaţi-vă că eu aş fi luat astă-vară nişte declaraţii pozitive despre mine făcute de domnul Vasile Blaga şi mi le-aş fi pus în pliant în campania împotriva domnului Mihai Groza", a afirmat Bolojan. În ceea ce priveşte performanţa în administraţie, liderul PNL Oradea consideră că Radu Ţîrle a avut un mandat mediocru în fruntea CJ Bihor. "Radu Ţîrle a avut şansa să arate ceva, dar a căzut testul. A avut un mandat mediocru, un mandat ratat, aşa că o declaraţie din 2008 despre dânsul este în 2012 nulă şi neavenită, tocmai pentru că a căzut testul", susţine Bolojan. Acesta a menţionat faptul că a fost sunat sâmbătă de către Radu Ţîrle, care i-a explicat că a luat decizia de a se folosi de declaraţiile făcute de cei doi în 2008 l-a recomandarea consultanţilor de campanie. "Şi pe mine mă poate sfătui oricine orice, dar decizia este a celui care dă bun de tipar", a afirmat Bolojan. Cei doi lideri liberali i-au cerut lui Ţîrle să-şi retragă pliantele în care apar numele lor şi au menţionat că "oricum, masele mari de votanţi nu pot fi duse în eroare".