La sfârșitul săptămânii, vineri, 6 noiembrie, de la ora 10.00, în Piața Unirii din Oradea, liberalii bihoreni și-au lansat oficial candidații pentru alegerile parlamentare. Evenimentul a fost moderat de deputatul Ioan Cupșa.

Îmbrăcați în haine galbene cu sigla PNL, distanțați regulamentar și purtând măști, membrii de campanie au purtat pancarte cu diferite inscripții: „Investiții în sănătate”, „Investiții în educație”, „Dezvoltăm Bihorul”, „80 de miliarde euro pentru proiecte”, „Investiții în infrastructură” și „Votați PNL”.

În fața lor au fost înșirați cei 7 candidaţi consieraţi eligibili: la Camera Deputaţilor – Aurel Căuş, șeful senatului Universității din Oradea și președintele MENSA România, Kiss Janos – avocat, managerul Cristian Buzlea – directorul Oficiului Judeţean pentru Investiţii Rurale Bihor, plus deputaţii în exercițiu Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa; la Senat – dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean şi Adrian Hatos, sociolog, profesor, coordonator de doctorate la Universitatea din Oradea.

„Bihorenii sunt chemați la urne să aleagă un parlament care să sprijine Guvernul PNL. Avem nevoie de legi mai bune pentru a putea promova și finanța, proiectele care ne privesc pe toți. Dezvoltăm Bihorul, dezvoltăm România. Avem o echipă puternică, complexă și în același timp completă. Alături de mine sunt oameni care provin din mediul de afaceri, din administrație, din învățământul de stat, din sistemul sanitar de stat, suntem profesioniști, onești, oameni respectați. Această echipă face parte din una mult mai mare, alături de Ilie Bolojan, Florin Birta, Mircea Mălan, Călin Gal, primarii noștri, cei care conduc instituții și autorități publice, membrii de partid, profesioniști, antreprenori, colegii noștri”, a spus Ioan Cupșa care apoi l-a prezentat pe Cristian Buzlea directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale despre care a spus că este cea mai bună de acest fel din România.

„Cunoaștem foarte bine nevoile de dezvoltare ale județului Bihor. Ele au fost prezentate, noi ni le-am asumat, ne vom duce cu ele în București pentru a le rezolva. În ceea ce privește inițiativele mele legislative, se vor baza clar pe dezvoltarea județului Bihor și pe sprijinul continuu arătat fermierilor. Avem câteva probleme reale astăzi, în zona agricolă, toate recomandările pe care Comisia Europeană le-a dat în ceea ce privește plata subvențiilor se leagă de cadastrarea terenurilor din România. Cu toate că avem o lege în acest sens, suma alocată este una mică, prin urmare, nu este competitivă în realizarea acestui deziderat. Avem o problemă legată de cartografierea terenurilor agricole. Avem terenuri bune dar nu știm când și unde le putem găsi. Foarte importantă va fi și atragerea fondurilor europene. Suntem la un moment în care România va trebui să depună la Comisia Europeană programele în vederea autorizării. Voi lupta ca aceste programe să fie depuse cât mai repede iar sesiunile de depunere pe proiecte pe toate măsurile trebuie să se facă cel târziu anul viitor. Voi milita pentru acest lucru. Programele bune destinate producătorilor agricoli trebuie să continue. Voi susține și programe pentru stimularea celor care vin și sunt în zona de producție. Voi avea în toată această perioadă o consultare directă cu fermierii, cu asociațiile și cu toți cetățenii identificându-le nevoile”, a spus Buzlea.

 

Promit dezvoltarea judeţului

A luat apoi cuvântul Florica Cherecheș care a subliniat că în toate materialele din campanie, liberalii se vor prezenta ca o echipă și că e foarte important să primească cât mai multe voturi pentru a avea un cuvânt important de spus la nivel național și a oferi alternative pentru funcții importante în viitorul guvern.

„Propunem dezvoltarea județului Bihor. Noi, de ani de zile umblăm în județ, cunoaștem problemele reale și vom veni cu soluții la aceste probleme. Va fi nevoie să susținem toate proiectele județului care vor duce la dezvoltarea infrastrucrurii, asta va atrage investitori și se vor crea mai multe locuri de muncă și sperăm ca, încetul cu încetul, să atragem revenirea bihorenilor în țară, pentru că vedem, umblând prin sate, prea multe case părăsite, prea mulți oameni bătrâni și singuri. De asemenea, este foarte important să susținem toate proiectele care vor duce la extinderea și reabilitarea rețelelor de utilități, vorbim despre gaz și rețelele de apă și canalizare. La fel, vom milita pentru investițiile în sănătate și în învățământ. De ani de zile de când sunt în Comisia de Învățământ am militat pentru a corela oferta educațională cu cererea de pe piața muncii și a dezvolta învățământul profesional. Acest an ne blochează puțin aceste intenții, dar vom duce la capăt și acest proiect pentru că e important ca tinerii să învețe o meserie și să se integreze pe piața muncii. Îi rog pe bihoreni să ne acorde încrederea lor și să ne dea votul pe 6 decembrie pentru că votul pentru PNL Bihor, este un vot pentru Bihor, pentru județul și orașul nostru”, a spus deputatul.

 

Măsurile luate în pandemie

La întrebările ziariștilor, Cupșa a spus că măsurile luate de liberali în pandemie și-au dovedit eficiența: „vom continua cu programele de garantare ale împrumuturilor, vom asigura, pentru HoReCa sume care vor compensa pierderile pe care le au pentru a-și putea păstra afacerile, pentru a nu da faliment. Vom sprijini telemunca, vom sprijini, prin investițiile pe care le vom face, economia reală. Vom face investiții productive, care să genereze la rândul lor venituri. S-a dovedit, în cursul anilor, că investițiile au fost singura modalitate eficientă prin care crizele au fost depășite. Am început să investim și în digitalizare și o vom face în continuare pentru că e sinonimă cu debirocratizarea”. Florica Cherecheș a completat declarația lui Cupșa amintind de continuarea acordării șomajului tehnic legat de categoriile profesionale afectate direct de pandemie și a ajutorului pentru părinții care sunt nevoiți să stea acasă și să își supravegheze copiii când fac școală online.  

Medicul Gheorghe Carp a spus că Oradea a fost proiect pilot în planul privind descentralizarea spitalelor, subliniind că experiența pe care a dobândit-o în adminstrarea sistemului, unul în care spitalele au învățat să lucreze complementar nu concurențial, în care Oradea s-a transformat, în 12 ani, dintr-un oraș neînsemnat din punctul de vedere al asistenței medicale în unul din cele mai sigure orașe din România, dacă va fi transpusă în legi va ajuta la modernizarea sănătății în toată țara.

Ultimul care a vorbit a fost sociologul Adrian Hatos, care a spus că în campanie vor fi respectate toate măsurile de igienă.

„Vom pune accentul pe comunicarea online în social media, ceea ce va fi și în avantajul nostru pentru că vom încerca să mobilizăm electoratul tânăr. Expertiza mea de sociolog a fost deja pusă în slujba campaniei electorale, am făcut analize cu privire la dinamica votului, la volatilitatea lui pentru partide, în județul Bihor, pe unități administrativ teritoriale, pe care le-am trimis deja celor care sunt responsabili de conducerea campaniei. Pregătim și alte măsurători și le discutăm cu strategii de campanie”, a spus Hatos.

Alegerile Parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie.