Agenda electorală
Instructaj pentru alegeri şi referendum
Preşedinţii şi locţiitorii celor 758 de secţii de votare din judeţul Bihor sunt instruiţi astăzi cu privire la desfăşurarea scrutinului din 22 noiembrie. Pe lângă preşedinţi şi locţiitori, la instructajul care are loc azi la Casa de Cultură a Sindicatelor sunt convocaţi şi primarii celor 101 unităţi administrativ-teritoriale bihorene. Instructajul va începe la ora 10.30 pentru preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din Oradea şi localităţile din jur, ceilalţi fiind instruiţi începând cu ora 13.30. Potrivit Instituţiei Prefectului, preşedinţii şi locţiitorii trebuie să se prezinte la Casa de Cultură a Sindicatelor cu o oră înaintea începerii şedinţei de instruire în vederea preluării telefoanelor de la STS. Tot azi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, are loc instructajul celor care se vor ocupa cu monitorizarea camerelor video din secţiile de vot speciale. Reamintim că fiecare unitate administrativă va avea câte o secţie de vot specială, cu excepţia Oradiei, unde vor fi amenajate patru: la Universitatea Oradea, la Universitatea Emanuel, la Gara CFR, respectiv la Spitalul Judeţean. Aici vor putea vota persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua scrutinului.
Au pregătit oameni pentru secţiile de votare
Democrat-liberalii susţin că nu i-a interesat dacă, la nivelul municipiului Oradea, se respectă sau nu legea privind desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare. Secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, a declarat că acţiunea PNL de a contesta modul de desfăşurare a tragerii la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare nu-şi avea rostul, având în vedere că legea permite ca preşedinţii şi locţiitorii să fie arondaţi unor secţii de votare din apropierea domiciliului lor. Mai mult, Matei a precizat că procesul verbal întocmit în urma primei trageri la sorţi, care a avut loc marţi, 10 noiembrie, a fost însuşit de toţi membrii Biroului Electoral Judeţean, inclusiv de reprezentantul PNL. "Avem pregătiţi oameni ca reprezentanţi politici în secţiile de votare. Sunt oameni cu experienţă, instruiţi, iar prin activitatea lor nu ne aşteptăm la niciun fel de probleme în Oradea. Considerăm că un om instruit are toate pârghiile legale să intervină dacă constată că se încalcă legea", a precizat secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei.
Acuzaţii aberante
Prefectul Gavrilă Ghilea consideră că reprezentanţii PNL i-au adus acuzaţii aberante când i-au cerut demisia pe motiv că ar fi prezentat o listă cu 190 de preşedinţi şi locţiitori în secţiile de votare care nu au mai fost traşi la sorţi. "Cu privire directă la pretenţia PNL Bihor că prefectul Gavrilă Ghilea ar fi încălcat legea atunci când a propus o listă de 190 de persoane care nu au mai fost trase la sorţi, pentru a îndeplini calitatea de preşedinte sau locţiitor al secţiilor de votare, răspunsul este clar şi răspicat: este vorba despre o minciună sfruntată. Ori PNL nu cunoaşte legea, ori vrea cu bună ştiinţă să inducă în eroare", se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului, în care se mai precizează că prefectul Gavrilă Ghilea a respectat litera şi spiritul legii în momentul în care a propus lista. "Dintre cele 190 de persoane, 139 au fost jurişti (de drept preşedinţi ai secţiilor de votare, fără a fi traşi la sorţi), astfel încât prefectul a garantat pentru buna reputaţie doar în cazul a 51 de candidaţi, dintr-un total de 812 cereri depuse! Considerăm acuzaţiile proferate de către PNL Bihor ca fiind cu totul nefondate şi făcute din interese politicianiste. Astfel de comunicate nu servesc interesului public, ci vânează doar un beneficiu strict electoral", se mai arată în comunicat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.