Alegătorii aflaţi în secţii pot vota şi după ora 21.00

Procesul votării se va încheia, duminică, 22 noiembrie, la ora 21.00, însă alegătorii care sunt în sală în acel moment sunt lăsaţi să îşi exercite dreptul de vot, a decis Biroul Electoral Central (BEC), printr-o circulară transmisă în teritoriu. Votul se consideră valabil exprimat când în interiorul unui patrulater ştampila ''Votat'' este aplicată de una sau de mai multe ori, dacă în interiorul unui patrulater ştampila este aplicată de una sau de mai multe ori şi există pe buletinul de vot una sau mai multe ştampile aplicate în afara celorlalte patrulatere sau dacă în interiorul unui patrulater ştampila de vot este aplicată de una sau mai multe ori, iar în celelalte patrulatere sau oriunde pe buletinul de vot există înscrieri făcute indiferent de natura şi conţinutul lor sau ştampila de vot depăşeşte marginea patrulaterului, dar atinge această margine. Potrivit BEC, sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele care au alt model decât cel legal aprobat, sau pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ''VOTAT''. Este nul şi buletinul de vot la care ştampila cu menţiunea ''VOTAT'' a fost aplicată în mai multe patrulatere sau în afara tuturor acestora.


Două declaraţii pe proprie răspundere

Ministerul Afacerilor Externe le atrage atenţia alegătorilor români din străinătate că s-au realizat o serie de modificări referitoare la normele de organizare a referendumului naţional. Astfel, alegătorul care se prezintă la vot nu mai semnează pe un singur tabel electoral, ci va semna în două tabele: unul pentru alegerea preşedintelui - urmând a primi buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui - şi unul pentru referendum - şi va primi cele două buletine pentru referendum. De asemenea, alegătorii vor completa două declaraţii pe proprie răspundere că nu au votat nicăieri: una pentru referendum, una pentru alegerea preşedintelui, în funcţie de opţiunea de vot. După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le vor introduce în fiecare dintre cele 3 urne (una pentru alegerile prezidenţiale şi 2 pentru referendum), având grijă să nu se deschidă.

Instructaj privind supravegherea video în secţiile speciale

Ieri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, a avut loc instructajul personalului tehnic auxiliar al BEJ care asigură asistenţa tehnică şi operarea mijloacelor de înregistrare video şi a computerelor la secţiile de votare speciale. Aceste persoane au acces în secţiile de vot numai în baza unui document scris eliberat de BEJ, care să conţină datele personale, nume, prenume, CNP, denumirea actului de identitate, numărul şi seria, domiciliul şi numărul secţiei de votare speciale la care este repartizat. Personalul tehnic auxiliar poate staţiona în localurile de vot numai pe durata necesară asigurării asistenţei tehnice şi/sau operării mijloacelor de înregistrare video şi a computerelor din dotarea acestora. Camerele video vor fi îndreptate spre interiorul secţie de vot astfel încât să poată surprinde şi identifica cetăţenii care îşi exercită dreptul la vot, în momentul în care introduc buletinele de vot în urne, cu respectarea prevederilor legale referitoare la secretul votului.