Guvernul a aprobat legea salarizării unitare
Guvernul a aprobat, ieri, legea salarizării unitare în sectorul public pentru anul 2011, au declarat surse oficiale. Conform proiectului, salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitul anului viitor. Salariile de bază vor creşte anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie, iar salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei.
Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea pentru legea salarizării. Proiectul va fi transmis în această dimineaţă Parlamentului, pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului, a anunţat premierul Emil Boc.

CC, de acord cu egalizarea vârstei de pensionare
Curtea Constituţională consideră că dispoziţiile Legii pensiilor, prin care se instituie egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, nu este contrară prevederilor Constituţiei, iar opoziţia faţă de aceasta ar semnifica opunerea unui curent social care are o amploare internaţională. Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarată constituţională, potrivit hotărârii din 6 octombrie a Curţii Constituţionale care a respins sesizările PNL şi PSD+PC. În motivarea deciziei, publicată, ieri, în Monitorul Oficial 785, Curtea Constituţională arată că autorii sesizării critică dispoziţii referitoare la vârsta de pensionare prin prisma articolului 47 din Constituţie, considerând că această măsură aduce o restrângere a dreptului la pensie, precum şi o afectare a nivelului de trai al populaţiei.

Asumarea Legii educaţiei este constituţională
Judecătorii Curţii Constituţionale au admis sesizarea premierului de constatare a unui conflict juridic de natură constituţională şi au decis că acesta poate fi tranşat prin continuarea procedurii de asumare pe legea educaţiei. "În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că există un conflict juridic de natură constituţionlă între Guvern şi Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară, dezbatere care, odată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nu poate fi oprită", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Curţii Constituţionale. Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul va continua procedura angajării răspunderii pentru legea educaţiei, Parlamentul fiind obligat să stabilească data moţiunii de cenzură, iar pentru Mircea Geoană se va solicita oficial înlocuirea de la conducerea Senatului dacă mai boicotează procedura.