Agenda politică
Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale 16/1996 este neconstituţională, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la articolul 61 din legea fundamentală, potrivit deciziei de ieri a Curţii Constituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru. Camera Deputaţilor a adoptat, în 8 noiembrie, proiectul Legii Arhivelor Naţionale care prevede că documentele din Arhivele Naţionale predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României. Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi "pentru", 117 voturi "împotrivă" şi patru abţineri, iar opoziţia a criticat acest proiect de lege.
Îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012, constituţională
Curtea Constituţională a respins ieri sesizarea depusă de USL la legea prin care se îngheaţă pensiile şi salariile bugetare pentru 2012. "Cu privire la obiecţiile referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 80/2010 pentru modificarea şi completarea articolului 11 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că acestea sunt constituţionale", informează, într-un comunicat de presă, Curtea Constituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, pentru a proceda la promulgarea legii. Camera Deputaţilor a adoptat în 8 noiembrie OUG 80/2010 care prevede pentru 2012 "îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul din anul 2011" şi neacordarea în 2012 a tichetelor de masă, de vacanţă sau de cadou.
Alegerea lui Blaga, contestată la CC
PSD a depus, ieri, o sesizare la Curtea Constituţională în care contestă la alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al Senatului. Anunţul a fost făcut de senatorul social-democrat Dan Şova. "O chestiune tehnică - s-a reluat practic demonstraţia din 2005, anume că preşedintele trebuia să fie de la PSD, pentru că este rezultatul algoritmului din alegeri. PSD a luat cele mai multe voturi în alegeri şi era normal să i se atribuie una din cele două Camere. Vom vedea ce va decide Curtea", a continuat Şova. PSD a anunţat încă de alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al Senatului că va depune contestaţie la CC. Vasile Blaga a fost ales în 28 noiembrie preşedinte al Senatului, cu 69 de voturi în favoarea sa, faţă de 63 de voturi "pentru" întrunite de candidatul opoziţiei, Titus Corlăţean.
Contestaţia lui Geoană, amânată
Curtea Constituţională a amânat, pentru 20 decembrie, luarea unei decizii în cazul revocării de la conducerea Senatului a fostului preşedinte al PSD Mircea Geoană, termen până la care judecătorii constituţionali vor discuta şi contestaţia de numire a lui Vasile Blaga în locul lui Mircea Geoană. Mircea Geoană a înaintat în 24 noiembrie Curţii Constituţionale contestaţia privind revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului. Geoană a spus că votul prin care s-a aprobat hotărârea de încetare a mandatului său de preşedinte al Senatului este unul politic, pe care îl respectă, dar a susţinut că motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare şi constituţionale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.