Agenda politică
Cine e de vină?
Candidatul ALDE la Primăria Oradea, Ştefan Herchi, critică deciziile luate în legătură cu CET care au dus la primirea unor amenzi uriaşe.
„Conform legislaţiei româneşti, Guvernul a alocat gratuit certificate verzi. CET Oradea a primit, în anul 2014 - 140.475 certificate verzi, în anul 2015 – 100.340 certificate, iar în 2016 – 80.272 certificate. Numărul acestora scad progresiv până în anul 2020, când va fi zero, tocmai pentru a încuraja măsurile de scădere a poluării”, a declarat Herchi. El a adăugat că diferenţa de certificate până la acoperirea celor un milion de tone de emisii de carbon ale CET trebuiau achiziţionate de pe piaţă. „Cine a luat decizia de a nu lua aceste certificate şi de ce?”, a întrebat candidatul ALDE, amintind de amenda uriaşă (78,7 milioane euro) pe care riscă să o primească pentru că nu şi-a depus până la sfârşitul lunii trecute certificatele GES care ar fi trebuit să „răscumpere” poluarea provocată în 2015. „Să nu ne amăgim că CET va fi lichidat, iar amenda nu va fi plătită”, a declarat Ştefan Herchi.
Proiect pilot pentru medici
Medicul Petru Chitulea, candidat ALDE la Consiliul Local Oradea, consideră că în sistemul medical din Oradea ar trebui introdus un proiect pilot prin care medicii să fie plătiţi în funcţie de numărul de intervenţii şi de calitatea acestora.
„Medicii ar trebui plătiţi în funcţie de performanţă, pentru că aşa ar fi motivaţi să lucreze şi să facă manopere complexe. Acest sitem funcţionează în Belgia”, a declarat Petru Chitulea, care critică actualul sistem, în care cadrele medicale sunt plătite la fel, indiferent dacă au activitate sau nu. „La Unitatea de Primiri Urgenţe se stă cu orele.
Pentru că sunt prea puţini medici, aceştia sunt supraaglomeraţi şi prea puţin plătiţi pentru activitatea depusă”, a menţionat Chitulea. Pe de altă parte, medicul orădean susţine că rezidenţii sunt foarte prost plătiţi comparativ cu veniturile celor din Uniunea Europeană, iar pentru a fi motivaţi să rămână ar trebui să beneficieze de facilităţi din partea municipalităţii.
Mai vrea un mandat
Primar al oraşului Ştei în patru mandate, Ioan Lucaciu a declarat, ieri, că vrea să câştige şefia urbei şi a cincea oară. De această dată va candida din partea ALDE.
„Vreau să-mi continui obiectivele mari pe care le-am început şi care au rămas într-o fază neterminată, să le continuu în mod cronologic, atât tehnic, cât şi ca finanţare”, a declarat Ioan Lucaciu, adăugând că a dorit să intre din nou în cursă pentru fotoliul de primar motivat de pierderea alegerilor din 2012. „Aveam realizări unice în zonă şi am câştigat, în trei ani consecutiv, 2009, 2010 şi 2011, locul doi în concursul „Cel mai bun primar de oraş în Regiunea de Nord-Vest”, al Revistei Române de Administraţie Publică Locală. Dar am pierdut alegerile din 2012, pe mâna mea, cum s-ar zice, fiindcă eram prea sigur pe situaţie. În plus, cred că am fost deficient la comunicarea cu oamenii”, a afirmat el. Pe de altă parte, el a declarat că în 2012 a fost un vot anti-Băsescu, iar el era membru PDL. Fostul primar a mai declarat că în timpul ultimului său mandat, la Ştei, a mai fost o problemă importantă, cea privind desfiinţarea spitalului din oraş, pentru care s-a zbătut să-l păstreze, dând în judecată Guvernul PDL. „Am câştigat procesul şi am reuşit să redeschidem spitalul după câteva luni”, a mai declarat Lucaciu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.