Agenda politică
Bihorul, înaintea disputelor politice
Cseke Attila, a trimis o scrisoare liderilor locali ai PNL, PSD şi ALDE prin care le solicită iniţierea unui demers comun prin care să solicite premierului Dacian Cioloş şi ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Vasile Dâncu retragerea din dezbatere a Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional.
Asta pentru că dacă se va ajunge la aplicarea lui, Oradea va fi declasificată urmând să intre în categoria „polilor regionali secundari”.
„Acest Plan nu poate fi modificat pentru a fi îmbunătăţit. Este pur şi simplu prost. Judeţul nostru va fi declasificat şi noi nu putem fi de acord cu acest lucru. Aceasta este o temă deasupra luptelor politice, trebuie să fim uniţi pentru Bihor şi Oradea. Chiar dacă este doar în dezbatere trebuie să dăm un semnal clar că nu acceptăm aşa ceva pentru că în următorii ani s-ar putea pune şi mai serios această problemă a regionalizării şi trebuie să se ştie la Bucureşti, că Bihorul nu acceptă o declasificare”, a spus deputatul Cseke care a mai adăugat că în cazul în care răspunsurile de la celelalte partide vor fi negative, UDMR va iniţia singură acest demers.
Granturi pentru reabilitarea centrelor istorice
După ce iniţiativa legislativă a UDMR privind reabilitarea imobilelelor din centrele istorice din România a picat la un singur vot, liberalii au iniţiat o nouă lege, asemănătoare, pe care udemeriştii o susţin, mai ales că multe dintre propunerile lor se regăsesc în ea. Aceasta prevede ca autorităţile locale să ofere 50% din grantul de reabilitare a imobilelor proprietarilor acestora.
„Procentele vor fi fixe pentru a nu se crea discriminări. Consilierii noştri locali vor avea mandat din partea partidului pentru a susţine reabilitarea clădirilor din centrul istoric al Oradiei, pe acest model. S-ar putea să extindem străzile pe care să se poată renova imobilele”, a spus liderul UDMR Bihor care a mai adăugat, în privinţa fondurilor, că acestea vor veni de la bugetul local dar că legea prevede că şi statul ar putea fi un posibil finanţator. Asta, dacă se va dori.
Autostrada, ca un vis urât
Nici nu s-au încheiat bine contrele penibile în care ba şeful Aeroportului, ba Consiliul Judeţean, ba Primăria Oradea îşi atribuie meritul de a fi adus la Oradea cursele Blue Air spre Constanţa că o altă dispută, la fel de jenantă a început. Noul preşedinte al UDMR Bihor, Cseke Attila a sărit în apărarea omului său de la Consiliul Judeţean Bihor văduvit de duşul de imagine pe care-l putea face alături de noul ministru al Transporturilor care s-a comportant „neprofesionist” neinvitând să participe la vizita sa nici prefectul şi nici preşedintele CJ Bihor.
Deşi ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a fost cât se poate de hotărât atunci când a fost la Oradea spunând că dacă în două săptămâni firma care trebuie să lucreze la Autostrada Transilvania nu se va apuca de lucru, va rupe contractul cu ea, Cseke spune că „la minister este o adevărată harababură” că românilor li s-a promis că „va fi altfel cu tehnocraţii” şi că e nevoie de „un om energic care să fie susţinut de toată lumea”.
„Contractul cu firma care a câştigat licitaţia trebuia rupt imdiat după ce nu şi-au respectat primul termen. Era clar, încă de atunci, că nu este o firmă serioasă. Aşa, am ajuns ca la aproape un an distanţă să rupem contractul şi să reluăm toată procedura întârziind cu încă un an, cel puţin. Poate anul viitor, în vară să avem o nouă firmă câştigătoare a licitaţiei şi să se apuce de lucru abia în toamnă. Probabil că vecinii maghiari vor termina mai repede partea lor de autostradă şi atunci ne va fi ruşine. Eu nu vreau scandal, vreau autostradă iar ceea ce se întâmplă începe să semene cu un vis urât”, a mai spus Cseke.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.