Agenda politică
Cere modificarea Legii Curţii de Conturi
Deputatul Szabo Odon va depune, săptămâna viitoare, o iniţiativă legislativă în Parlamentul României prin intermediul căreia solicită modificarea Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. Mai exact, deputatul bihorean vrea ca funcţia de control să presupună şi desfăşurarea unor activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică, care să asigure respectarea legii, respectiv să prevină încălcarea ei.
„Majoritatea primarilor cu care am discutat ar dori un sprijin din partea Curţii de Conturi în multe situaţii înainte de a realiza o cheltuială de bani publici. Asta cu atât mai mult cu cât, în momentul de faţă, sunt multe primării în cazul cărora proiectele europene sunt cea mai importantă sursă de finanţare şi, din cauza faptului că nu sunt consiliaţi cum să cheltuie banii fără a încălca legea, intervin blocaje. Curtea de Conturi le spune, însă, că nu există temei legal pentru a-i ajuta în interpretarea textului legislativ”, declara, joi, într-o conferinţă de presă deputatul Szabo Odon. Acesta consideră că trebuie modificată Legea Curţii de Conturi, astfel încât, atunci când i se solicită un sfat, instituţia să fie abilitată să-l emită, cu titlu de opinie, care ar trebui să fie transmisă în termen de 30 de zile. În situaţia în care solicitantul nu este de acord cu opinia emisă, ar urma să aibă posibilitatea să depună contestaţie la instanţă, care ar trebui să decidă cu celeritate, şi anume în zece zile de la data înregistrării. Deputatul UDMR a mai precizat că, aşa cum la nivelul ANAF există o astfel de posibilitate la îndemâna contribuabilului, şi Curtea de Conturi ar trebui abilitată să emită astfel de sfaturi înspre cât o mai bună respectare a legii.
Concursuri pentru directori, în noiembrie!
Ministerul Educaţiei a anunţat vineri, 9 septembrie, că va organiza concursuri pentru posturile de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar în data de 12 octombrie. Deputatul UDMR consideră că timpul este foarte scurt pentru o pregătire temeinică a celor care vor să participe la concurs, motiv pentru care solicită regândirea metodologiei şi refacerea calendarului.
„Un concurs pentru directori nu-l poţi organiza la începutul anului şcolar, când directorii sunt cel mai ocupaţi, cu întocmirea orarelor, constituirea comisiilor, deci o serie de probleme organizatorice. Consider că momentul este total nepotrivit şi un astfel de concurs ar trebui organizat prin noiembrie”, a afirmat joi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, care mai reclamă organizarea centralizată a unui astfel de concurs, considerând că acestea ar trebui să fie organizate pe plan local. De asemenea, deputatul bihorean solicită eliminarea din ordinul ministrului a articolului care prevede că nu pot fi numiţi directori cei care nu s-au prezentat la concurs sau nu au luat concursul, în condiţiile în care „sunt pe funcţie şi azi inspectori şcolari care nu au promovat sau nu au participat la concursul organizat de minister”.
Cseke, Biro şi Szabo, pe locuri eligibile
Membrii UDMR care au dorit să candideze la alegerile parlamentare din 11 decembrie s-au putut înscrie până la 31 august a.c. În cadrul Adunării Generale care a avut loc în 14 septembrie, s-a decis ca primele poziţii pentru Camera Deputaţilor să fie ocupate de Biro Rozalia şi Szabo Odon, iar pentru Senat a fost desemnat Cseke Attila, în prezent deputat, ales recent preşedinte al UDMR Bihor. „Scopul nostru este acela de a menţine reprezentativitatea actuală a comunităţii maghiare în Parlamentul României, şi anume un senator şi doi deputaţi, dar poate, în urma redistribuirii, am putea obţine chiar mai mult, adică un senator şi trei deputaţi”, a dezvăluit Szabo Odon.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.