Probleme la DN 79 Oradea-Arad

În această săptămână, deputatul PNL Gavrilă Ghilea i-a adresat o întrebare directorului general al CNAIR, Ioniţă Ştefan, în care îi cere explicaţii pentru tergiversarea lucrărilor de modernizare a celor trei treceri la nivel cu calea ferată de pe DN 79 Oradea-Arad.

Parlamentarului liberal a menţionat că, potrivit contractului de execuţie, lucrările de modernizare a celor trei treceri de cale ferată de pe DN 79 trebuiau finalizate până la data de 31 decembrie a anului trecut. „Din nefericire, şi la această dată lucrarea de modernizare la standarde europene a DN 79 Oradea - Arad este umbrită de abandonarea reabilitării trecerilor la nivel cu calea ferată cu care acest drum naţional se intersectează între localităţile Salonta-Ciumeghiu, la Chişineu Criş, respectiv Zimandu Nou, gradul de confort şi siguranţă rutieră a participanţilor la trafic fiind diminuat semnificativ”, susţine parlamentarul bihorean, precizând că „la ore de vârf, pe acest drum naţional se creează veritabile ambuteiaje în apropierea trecerilor la nivel cu calea ferată, care nu pot fi traversate decât în condiţii de viteză de rulare minimă şi abilităţi maxime de pilotare printre obstacole din partea conducătorilor auto”.

Din aceste considerente, deputatul bihorean i-a solicitat directorului general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să prezinte un termen ferm până la care lucrările de modernizare a trecerilor la nivel cu calea ferată de pe DN 79 vor fi executate şi recepţionate.

 

Întrebare pentru premier

În contextul în care în data de 29 martie premierul Theresa May va declanșa procedurile de Brexit, senatorul Cornel Popa i-a adresat o întrebare primului ministru Sorin Grindeanu cu privire la situația cetățenilor români care locuiesc, lucrează sau studiază pe teritoriul Marii Britanii.  

În întrebarea adresată în această săptămână premierului Sorin Grindeanu, senatorul PNL a amintit faptul că Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, și-a dat consimțământul oficial privind legea Brexit, permițând-i astfel premierului Theresa May să înceapă negocierile de ieșire din Uniunea Europeană. „La ora actuală, în Regatul Unit se află circa 3 milioane de cetățeni din alte state ale Uniunii Europene. Conform Office of National Statistics, în 2013 erau înregistrați în Marea Britanie 136.000 de rezidenți din România. Respectarea drepturilor tuturor cetățenilor români care locuiesc, lucrează sau studiază pe teritoriul Marii Britanii trebuie să fie prioritară pentru noi”, a menţionat Popa. Tot el a adăugat că, potrivit calculelor experților în migrație de la Universitatea Oxford, dacă actualul sistem de solicitare pentru o viză de rezidență permanentă va fi păstrat, „va dura 140 de ani pentru a înregistra toți acești 3 milioane de străini, în condițiile în care trebuie completat un chestionar de 85 de pagini”. Totodată, studenții riscă o creștere substanțială a taxei de școlarizare. „De exemplu, Universitatea Oxford a avut o taxă de școlarizare în anul 2016, pentru studenți din țari ale Uniunii Europene, de 9.000 de lire. Studenții din țări UE pot lua un împrumut de la guvernul britanic care să acopere total această sumă. Pentru studenții din afara Uniunii, taxa de școlarizare se ridică la aproximativ 22.000 lire și nu există acces la împrumut guvernamental”, a precizat Cornel Popa, adăugând că a constatat „o oarecare amorțeală a instituțiilor statului și o ezitare în asumarea unei poziții clare” în această privinţă. La finalul intervenţiei sale, senatorul PNL a întrebat „în numele celor peste 136.000 de români din Marea Britanie, dar și a rudelor din România îngrijorate de soarta lor” ce măsuri va lua Guvernul pentru a evita aceste riscuri și eventualele neplăceri.