Agenda politică
Demisie teatrală în Parlament
Crin Antonescu a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Sernatului, declaraţia fiind făcută ieri în plenul Parlamentului, la şedinţa în care s-a dezbătut validarea noului Guvern Ponta.
"Dragi colegi, eu demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului", a anunţat Crin Antonescu în plen. Anterior preşedintele PNL a spus: "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL", a anunţat Antonescu în plenul reunit, continuând: "Nu ştiu răspunsul. Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceţi pe la Cotroceni, că aţi mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic".
Guvernul Ponta 3
Înainte de a-şi da demisia din fruntea Senatului, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, în plenul reunit, că liberalii nu vor gira un "guvern reformulat". Antonescu a precizat că el şi PNL nu mai pot crede vorbele premierului, pentru că le-au crezut o dată, le-au votat o dată, le-au învestit cu toată încrederea. "Deşi ni se spune că programul a rămas acelaşi, noi, cei din PNL, ştim cam totul şi despre intenţiile şi despre capacitatea domnului Ponta şi a PSD de a respecta acest program. Ştim foarte bine, pentru că, în toată această perioadă în care ne-am aflat împreună la guvernare, PNL s-a bătut pentru respectarea programului de guvernare, a oprit atâta vreme cât a fost în interiorul Guvernului şi în interiorul majorităţii câteva acţiuni şi iniţiative ale primului ministru şi ale PSD împotriva spiritului şi chiar literei programului de guvernare", a susţinut Antonescu. Liderul PNL a precizat că liberalii au împiedicat o "mărire inacceptabilă de impozitare cu aşa-zisa taxă de solidaritate", dar şi adoptarea legii amnistiei şi graţierii "care nu avea nimic comun cu declaraţiile şi cu intenţiile asumate". De asemenea, liderul PNL a menţionat că liberalii au împiedica o posibilă descentralizare a poliţiei şi marile porturi.
Solicitarea preşedintelui Băsescu
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, printr-o scrisoare, premierului Victor Ponta ca înainte de a valida componenţa noului guvern, prin asumarea răspunderii, să treacă prin Parlament cu noul program de guvernare. "Vă asigur că nu este o chichiţă, ci o condiţie a legitimităţii noii structuri guvernamentale, urmare a schimbării structurii politice a majorităţii care susţine guvernul. Nu se poate guverna cu un program în care este menţionat de multe ori USL-ul, când USL-ul nu se mai află la guvernare", a spus preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a mai menţionat că au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale, care trebuie incluse în programul de guvernare. "Forţarea unui vot fără modificarea programului are două riscuri, unul, hotărârea să fie atacată de 50 de membri ai Parlamentului, şi din câte ştiu, va fi, astfel că se suspendă desemnarea miniştrilor, până la pronunţarea Curţii Constituţionale, iar al doilea, declanşarea conflictului între Preşedinte şi Parlament, având ca obiecţiune, faptul că se instalează o nouă structură guveramentală, pe un program care a fost votat pe o cu toată altă componenţă a Guvernului", a declarat Traian Băsescu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.