Taxe şi impozite locale majorate nejustificat

Consilierul local PDL Adelina Coste a criticat intenţia municipalităţii de a majora taxele şi impozitele locale în 2014, considerând că acestea nu sunt justificate.

Adelina Coste a menţionat că în proiectul de hotărâre este prevăzută creşterea impozitelor pe proprietate în zonele în care municipalitatea a făcut lucrări. "Timp de zeci de ani aceşti oameni au plătit biruri locale fără a primi mai nimic în schimb. Considerăm că introducerea unui pachet de utilităţi într-un cartier rezidenţial trebuie amortizată doar prin încasarea contravalorii lunare a furnizării acestor utilităţi şi nu prin majorarea impozitelor locale", susţine consilierul local. O altă modificare vizează creşterea cu 50% a preţului abonamentului de parcare. În opinia Adelinei Coste, aceasta a fost mascată prin desfiinţarea abonamentului pentru riverani în favoarea abonamentelor valabile în tot municipiului. "Este un cadou otrăvit, desigur, având în vedere că numărul parcărilor marcate cu vopsea albă, unde se poate parca pe baza acestui tip de abonament, scade de la o zi la alta", a meţionat Coste. De asemenea, aceasta se pronunţă şi împotriva majorării cu 20% a taxei de publicitate pentru firmele luminoase afişate la sediile companiilor, dar şi a majorării cu 15 - 19% a impozitelor pe terenurile agricole intravilane. "Cea mai scandaloasă creştere ni se pare cea a taxei pentru transportul  persoanelor decedate la capele (de la 50 lei la 150 lei) - în condiţiile în care criza locurilor de veci din Cimitirul municipal devine tot mai acută. De asemenea, majorarea taxei de închiriere a unor amplasamente către comercianţii stradali în cadrul unor manifestări publice (de la 5 lei la 50 lei/metrul pătrat/zi), se va reflecta, de fapt, în preţul umflat al produselor comercializate către orădeni. Sperăm ca la dezbaterea publică organizată în 13 decembrie la PMO să se prezinte cât mai mulţi orădeni ca să-şi apere dreptul la un trai decent într-un oraş care la oferă normalitate la preţ de lux", a mai menţionat Adelina Coste.

Victorie a opoziţiei locale

La şedinţa Consiliului Local Oradea din data de 19 noiembrie, consilierii locali PDL şi UDMR au reuşit să pună beţe în roate municipalităţii, respingând proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri administrative cu privire la spațiile cu destinația de locuință situate în zona Ansamblul Urban-Centrul Istoric Oradea. Consilierul PDL Adelina Coste a prezentat ieri câteva din problemele constate la acest proiect de hotărâre.

"Conform Raportului de specialitate, în perimetrul Ansamblului Urban-Centrul istoric Oradea, AIO deține peste 700 de spații cu destinația de locuințe. Nicăieri nu se vorbește despre numărul de chiriași cu acte în regulă care domiciliază aici. Apreciez că poate fi vorba, însă, despre cel puțin 1.500 de persoane. Este greu de crezut că marea majoritate a acestor chiriași este demotivată social pentru a-și întreține aceste spații. Pot exista excepții, dar acestea trebuie tratate punctual, nu generalizate. Evacuarea nu este o cauză naturală pentru eliberarea acestor spaţii, așa cum susține AIO, ci o măsură extremă, coercitivă", a menţionat Adelina Coste, care critică intenţia municipalităţii de a transforma locuinţele sociale în spaţii cu altă destinaţie. "Dacă totuşi există această supraofertă de spații locative, care determină PMO să le schimbe destinația, înseamnă că numărul cazurilor îndreptățite să primească o locuință socială este extrem de redus. De aceea, cerem prezentarea şi publicarea listei titularilor contractelor de închiriere pentru spații cu destinația de locuință, precum și lista tuturor spațiilor cu această destinaţie disponibile", a mai afirmat alesul local. Totodată, Coste consideră că schimbarea destinației acestor spații, pentru a putea fi vândute, ar trebui să fie ultima soluţie. "Să nu uităm că mare parte a acestor spaţii sunt amplasate în curţi interioare, la subsol sau etaj, în afara vadurilor comerciale, în condomenii din care fac parte şi locuinţe proprietate personală. Atunci despre ce prestări de servicii - şi mai ales către ce fel de clientelă  -  mai poate fi vorba? Sau ne pregătim pentru „fiscalizarea" saloanelor de masaj erotic şi a caselor cu felinar roşu? Mă întreb cum ar fi primită o asemenea iniţiativă edilitară în oraşe ca Sibiu, Sighişoara, sau Braşov, unde zecilor de mii de spaţii locative din centrele istorice nu le-a fost schimbată destinaţia de sute de ani", susţine Adelina Coste, care speră că Oradea nu va ajunge în situaţia Timişoarei, unde "o comunitate etnică face legea în centrul istoric, după ce a acaparat sute de imobile, din care proprietarii şi chiriaşii de bună credinţă au fost obligaţi să se mute".