Agenda politică
Candidaţii USL în colegiile din Oradea au prezenta, vineri, în sala mare a Primăriei, proiectele pentru care vor milita în cazul în care vor reuşi să intre în Parlament. Astfel, cei cinci candidaţi au anunţat că intenţionează să sprijine proiectele de dezvoltare a municipiului.
Prezentarea candidaţilor a fost făcută de primarul Ilie Bolojan, care a menţionat că parlamentarii "nu vor mai avea doar rolul de a ridica mâna pentru a vota legi", ci vor veni cu trebui să vină cu iniţiative care să "rezolve problemele acestor locuri" şi vor trebui să "bată la uşile ministerelor" pentru susţinerea proiectelor Oradiei. Avocatul liberal Ioan Cupşa (Colegiul 8 Oradea Nord) a declarat că va sprijini proiectele privind extinderea parcurilor industriale şi racordarea acestora la utilităţi, precum şi cele privind finalizarea şoselei de centură şi a realizării celor două pasaje supraterane, reabilitarea pistei Aeroportului, dar şi asigurarea unor ajutoare de stat pentru CET. Medicul Sonia Drăghici (Colegiul 7 Oradea Sud) s-a angajat să susţină proiectele municipalităţii care vizează îmbunătăţirea serviciilor medicale, creşterea calificării medicilor din Oradea şi construirea unui bloc ANL pentru medicii rezidenţi. Medicul Valeriu Boeriu (Colegiul senatorial 3 Ceica-Tinca-Salonta-Oradea Sud) vrea ca medicina de familie să devină "stâlpul sistemului sanitar". De asemenea, va milita pentru creşterea procentului din PIB alocat sănătăţii până la 6%, dar şi pentru modificarea Constituţiei. Florica Cherecheş (Colegiul 9 Oradea Centru) susţine învăţământul profesional, dar şi includerea clădirilor monument în legea privind refacerea imobilelor din centrele localităţilor urbane. Medicul Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, candidează pentru un mandat de senator în Colegiul 4 Oradea. Acesta a menţionat că va susţine un parteneriat între municipalitate şi Universitate, înfiinţarea unui "parc ştiinţific", care să "să colecteze creiere", dar şi modificarea actualei legi a învăţământului.
PPMT vrea o prezenţă mare la urne
PPMT Bihor speră ca în campania electorală să reuşească să mobilizeze electoratul maghiar astfel încât, în urma scrutinului din 9 decembrie, atât UDMR, cât şi formaţiunea lui Tokes să intre în Parlament. Pe de altă parte, liderii PPMT Bihor acuză faptul că susţinătorii lor sunt intimidaţi de organele de control şi avertizează că vor sesiza instituţiile statului, dar şi pe cele europene.
Szilagyi Zsolt (Colegiul senatorial 1 Marghita-Săcueni) a declarat că ţelul partidului său este să mobilizeze electoratul maghiar la vot pentru a intra, alături de UDMR, în Parlament. "Vremea monopartidismului în rândul maghiarilor a trecut", susţine Szilagyi, care a afirmat că PPMT mizează pe cei care la ultimele alegeri au evitat să se prezinte la urne. "De la 1 milion de alegători la începutul anilor '90, în 2008 s-a ajuns la 400.000", a menţionat fostul deputat. Acesta susţine că deşi UDMR este ca intrat în Parlament, având electoratul său fidel, reprezentanţii Uniunii încearcă să discrediteze candidaţii PPMT şi să le răstălmăcească mesajele. Pe de altă parte, Szilagyi a acuzat faptul că persoanele care şi-au dat semnătura pentru înregistrarea PPMT sunt supuşi unor acţiuni de intimidare din partea organelor de control. Astfel, în judeţele Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Hunedoara, Sibiu şi Timiş, cei care figurează pe listele de semnături au fost căutaţi de poliţişti şi, ulterior, o parte dintre ei au fost convocaţi fie la Poliţie, fie la Procuratură, pentru a explica dacă-şi recunosc semnătura, cine le-a solicitat semnătura şi dacă au primit ceva în schimbul semnăturii. Reprezentantul PPMT a cerut UDMR să se delimiteze de aceste acţiuni şi a anunţat că va sesiza MAI şi CSM în legătură cu abuzul poliţiştilor şi procurorilor, dar şi ambasadele şi instituţiile europene.
cine sunt autorii morali ai jafului din sanatate,sa va aduceti aminte si sa-i votati