Tăvălugul USL a lovit în plin PRM

Reprezentanţii bihoreni ai Partidului România Mare au recunoscut, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că rezultatele finale ale alegerilor locale nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Dacă în 2004 peremiştii bihoreni aveau 76 de consilieri locali, în 2008, au obţinut 37 de mandate, iar acum în doar în 13 comune din Bihor s-a obţinut câte un mandat de ales local. În ce priveşte funcţiile de viceprimar, PRM Bihor a reuşit să obţină la Şoimi o astfel de demnitate, existând posibilitatea să mai fie adjudecate 2-3 posturi de viceprimar şi în alte comune. Procentul este sub 2%, atât pe plan naţional, cât şi în judeţ. Cauzele acestei scăderi au fost analizate de membrii Biroului Judeţean. Principalele cauze ale eşecului se referă la insuficienta activitate. Au fost semnalate şi o serie de trădări. "Asupra PRM-ului a fost o acţiune concertată din partea "tăvălugului" USL, care a racolat mare parte din candidaţii PRM. Niciodată nu am mai păţit aşa ceva, în 20 de ani, la depunerea candidaturilor. Să mergi azi, să-l pui pe listă, iar mâine să ţi-l ia PSD, PNL, chiar şi PDL. Greu a fost pentru noi şi faptul că am avut şi puţini candidaţi", a precizat prim-vicepreşedintele Vasile Gîrba.

"Popa va avea multe guri de hrănit"

În ce priveşte alegerile de la nivelul Consiliului Judeţean Bihor, Vasile Gârba a atras atenţia că a fost un vot politic. El atrage atenţia că se putea coabita şi fără UDMR. "Văd că o serie de oameni de afaceri preferă să ocupe funcţii în politică. Kiss Alexandru, deşi e om de afaceri, preferă să rămână în politică. Însă, toţi oamenii care au stat pe lângă Kiss s-au pierdut, cum e Seremi şi Ţîrle. Acum e rândul lui Cornel Popa", a adăugat Vasile Gârba. Acesta a atras atenţia că rolul lui Popa la şefia judeţului nu va fi unul uşor, având "foarte multe guri de hrănit, la nivelul primăriilor din judeţ".

Fără statuia soldaţilor maghairi

Preşedintele PRM Bihor, Mihai Drecin, priveşte cu ochi buni faptul că, la conducerea Primăriei Oradea, UDMR nu mai deţine funcţii. În lumina noilor aranjamente politice, cere consilierilor locali să revină asupra deciziei de a amplasa în Cimitirul Municipal o statuie a soldaţilor eroi maghairi din primul şi al doilea război mondial. "Indiferent cum ai lua-o, soldaţii maghiari nu au fost eroi. Ei au luptat împotriva României întregite", a subliniat istoricul Mihai Drecin. De asemenea, Drecin mai cere Primăriei Oradea să-şi revizuiască atitudinea în ce priveşte desfiinţarea Bazei de la Voinţa, care este o adevărată pepinieră pentru tenisul românesc.

Demitere în orice moment

Deputatul bihorean Octavian Bot crede că Traian Băsescu putea fi suspendat în orice clipă a mandatului său, deoarece, încă de la început, a încălcat Constituţia prin faptul că a anunţat că doreşte să fie un "preşedinte jucător". "Prin Constituţie, România are un preşedinte, nu un şef de stat", a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, Octavian Bot. Acesta a recunoscut că este unul dintre semnatarii plângerii penale împotriva lui Băsescu, care ar fi defăimat România, o faptă deosebit de gravă.