Guvernul susţine că remanierea nu e de actualitate

Guvernul a transmis, ieri, că între preşedintele României şi primul-ministru nu există niciun demers instituţional în vederea realizării remanierii guvernamentale şi că, în consecinţă, acest subiect "nu este de actualitate". "Nu există niciun demers instituţional între primul-ministru şi preşedintele României în vederea realizării remanierii guvernamentale. În consecinţă, acest subiect nu este de actualitate. Potrivit articolului 85, alineatul 2 din Constituţia României, remanierea se efectuează de preşedinte, la propunerea primului-ministru", se arată într-un comunicat al Guvernului. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, ieri, că seriozitatea presei în privinţa remanierii "este cu mult mai mare" decât preocuparea partidului şi că remanierea este, pentru moment, "mai degrabă un subiect de presă decât o temă pe agenda PDL". O serie de lideri PDL, dar şi preşedintele Traian Băsescu au evocat în ultimele săptămâni posibilitatea realizării unei remanieri guvernamentale. Între numele de miniştri vehiculate în contextul remanierii se află cele ale lui Valeriu Tabără (Agricultură), Ion Ariton (Economie), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), dar şi cel al lui Teodor Baconschi (Afaceri Externe).

PPDD vor să obţină cel puţin 20% din voturi

O parte din conducerea Partidului Poporului - Dan Diaconescu s-a aflat, ieri, la Oradea, pentru a vedea stadiul de organizare al filialei judeţene a noii formaţiuni politice. Preşedinta PPDD, Simona Man, a anunţat că în jurul datei de 1 decembrie a.c. va fi organizat primul congres al partidului, în cadrul căruia se vor alege structurile de conducere. Până atunci vor trebui organizate conferinţe judeţene la nivelul fiecărei filiale. Secretarul general al PPDD, Liviu Neagu, a anunţat că la alegerile de anul viitor ţinta este de minimum 15-20% la nivel naţional, procent care trebuie atins şi la nivel de judeţe. "Vrem un număr cât mai mare de consilieri judeţeni pentru că vrem să avem vicepreşedinte la consiliile judeţene. De asemenea, în fiecare judeţ trebuie să avem măcar un parlamentar. Aşteptăm să vedem cum se vor organiza alegerile. Ambiţiile sunt mari, dar cred că pot fi atinse", a precizat Neagu. La rândul său, Simona Man a menţionat că PPDD va avea candidaţi pentru fiecare funcţie la alegerile locale şi parlamentare. Neagu susţine că nou înfiinţatul partid are deja peste un milion de adeziuni, iar tendinţa de creştere "ne face să credem că vom obţine mai mult de 20%".

Fără alianţe cu PDL sau USL

Liderii PPDD exclud orice alianţă cu PDL sau USL, deoarece "niciun partid nu s-a achitat de sarcinile asumate". În ceea ce priveşte organizaţia bihoreană, secretarul general a menţionat că aceasta se află în prima jumătate a clasamentului la nivel naţional, în funcţie de numărul de membri şi de organizaţiile înfiinţate. Reamintim că săptămâna trecută, preşedinta PPDD Bihor, Irina Mărieş, a anunţat că filiala are 1.527 de membri, grupaţi în 34 de organizaţii. Dintre acestea, 15 au deja sedii, restul de 19 funcţionând fără sediu. Printre localităţile unde au fost înfiinţate organizaţii, Mărieş a menţionat Oradea, Săcueni, Valea lui Mihai, Salonta, Beiuş, Sudrigiu, Ciumeghiu etc.