Vrea alegeri la CJ Bihor
Liderul bihorean al Mişcării Verzi, Horea Vuşcan, consideră că actuala conducere a Consiliului Judeţean Bihor ar trebui să-şi dea demisia şi să fie organizate alegeri anticipate, deoarece niciunul dintre obiectivele anunţate în campania electorală din 2008 de Radu Ţîrle nu a fost îndeplinit. Astfel, potrivit lui Vuşcan, aeroportul nu a fost modernizat, drumurile judeţene sunt dezastruoase, iar Spitalul Judeţean a fost predat municipalităţii, deşi trebuia să-l gestioneze CJ Bihor pentru că deserveşte locuitorii din întregul judeţ. De asemenea, "este haos în instituţiile de cultură din subordinea CJ Bihor: apar teatre, se desfiinţează teatre, se pun directori, se dau afară directori", iar "veşnica problemă a Muzeului Ţării Crişurilor este nerezolvată". "După cum spunea chiar vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, este un mandat nereuşit al celor care conduc în prezent administraţia judeţeană. Ar trebui să-şi dea demisia şi să fie organizate alegeri, chiar şi pentru un an, pentru că nu ştiu cum vor reuşi să îndeplinească obiectivele într-un an, dacă nu au reuşit în trei. Să vină altcineva cu echipa lui. Cu siguranţă sunt oameni care pot face o treabă mai bună", susţine Vuşcan. Acesta consideră că realizările lui Radu Ţîrle la şefia CJ Bihor sunt rugăciunea de luni dimineaţa şi faptul că, după câteva luni de la preluarea mandatului, a reuşit să intre în biroul de preşedinte, ocupat de vicepreşedintele Alexandru Kiss.

Fără opoziţie în Bihor
Liderul Mişcării Verzi Bihor, Horea Vuşcan, susţine că în politica locală nu mai face nimeni opoziţie. "PDL Bihor este o filială care parcă a intrat în hibernare. Deputatul PDL de Oradea, Octavian Bot, a plecat la PNL, senatorul Petru Filip a ales să plece din filiala bihoreană şi să activeze în Bucureşti, la fel a plecat şi Mircea Matei, singurul secretar de stat în Guvernul Boc care reprezenta judeţul Bihor. Pierderea alegerilor din cadrul PDL de către Vasile Blaga este un nou semnal prost pentru judeţul Bihor şi pentru organizaţia judeţeană a PDL. În aceste condiţii, puterea PNL-UDMR şi PSD din Bihor riscă să devina o putere discreţionară, care să abuzeze de prerogativele ei, pentru simplul motiv că nimeni nu mai face opoziţie la nivel local", a declarat Horea Vuşcan.
(I.M.)

Primarul reprezintă Primăria în instanţă după terminarea mandatului
Comisiile juridică şi pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor au stabilit, ieri, că primarul va conduce şedinţele Consiliului Local, fără drept de vot şi, dacă va fi chemat în instanţă după terminarea mandatului, nu se va mai prezenta ca persoană fizică, ci va reprezenta instituţia. Cele două prevederi modifică Legea 215 privind administraţia publică locală şi Legea 393 privind Statutul aleşilor locali şi, în urma raportului favorabil dat de către comisii, urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este prima Cameră sesizată. "Avem parlamentari care au fost primari şi, după şase, şapte ani sunt chemaţi în instanţă ca persoane fizice, fără să aibă acces la documentele din Primărie. În mod normal, reprezentanţii Primăriei trebuie să meargă în instanţă să reprezinte instituţia. Iar dacă se constată că primarul care nu mai este în funcţie este declarat vinovat printr-o hotărâre judecătorească, sigur, atunci să răspundă", a declarat Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei de administraţie.