Eckstein-Kovacs se consideră cel mai credibil candidat
Cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR, Eckstein-Kovacs Peter, Kelemen Hunor şi Olosz Gergely, s-au aflat, ieri, la Oradea, unde şi-au prezentat programele electorale celor 120 de membri ai Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni Bihor. Evenimentul a avut loc la Centrul "Ady Endre", de lângă Ştrandul Dinamo, de faţă fiind şi actualul preşedinte al Uniunii, Marko Bela. Scopul întâlnirii a fost acela de a-i convinge pe delegaţii bihoreni la Congresul UDMR de la sfârşitul săptămânii viitoare să le acorde votul. Într-o conferinţă de presă anterioară şedinţei, consilierul prezidenţial Eckstein-Kovacs Peter s-a declarat încrezător în şansele sale, mai ales dacă votul va fi unul secret. Acesta se consideră candidatul cel mai potrivit pentru a asigura accesul UDMR în Parlament la alegerile din 2012, având în vedere că electoratul maghiar resimte la fel ca şi cel român efectele crizei economice. "Şi ca personalitate politică, şi ca program, sunt cel mai credibil candidat", a declarat consilierul prezidenţial, care susţine că Olosz Gergely are legături foarte strânse cu una dintre formaţiunile politice maghiare din România, iar Kelemen Hunor, fiind foarte legat de Marko Bela, nu are credibilitate pentru electoratul maghiar ca vector al schimbării. "Eu niciodată nu am fost omul de casă al nimănui. Lucrez la Preşedinţie, am un job acolo, dar totuşi personalitatea mea a rămas intactă", a mai menţionat consilierul prezidenţial.


Prioritatea UDMR, accederea în Parlament în 2012
În ciuda faptului că este consilier prezidenţial, Eckstein-Kovacs Peter consideră că UDMR nu ar trebui să colaboreze exclusiv cu PDL. "Eu cred că UDMR trebuie să rămână o formaţiune politică deschisă pentru o colaborare cu toate cele trei mari partide democratice. Nu trebuie să ne amanetăm viitorul lângă unul sau altul dintre actorii politici", a declarat Eckstein Kovacs Peter. Acesta a menţionat că ambii săi contracandidaţi au declarat că trebuie asigurată o legătură strânsă cu partidele de centru-dreapta. "E clar că se referă la PDL. Eu cred că UDMR este un partid curcubeu, ai cărei membrii nu sunt toţi de centru-dreapta şi nu poate colabora numai cu un partid de centru-dreapta", susţine consilierul prezidenţial. De asemenea, Eckstein-Kovacs a menţionat faptul că prioritar pentru UDMR nu ar trebui să fie participarea la guvernare, ci accederea în Parlament în 2012. "După o analiză serioasă, dacă se dovedeşte că participarea la guvernare periclitează şansele de a accede în Parlament, trebuie să acţionăm astfel încât să asigurăm intrarea în Parlament", a declarat Eckstein-Kovacs Peter.

Protocolul USL Bihor, semnat la Bucureşti
Liderii filialelor judeţene ale PNL şi PSD vor semna, săptămâna viitoare, protocolul de colaborare al USL Bihor. Evenimentul se va desfăşura marţi, 22 februarie, de la ora 15.30, la sediul PSD din Bucureşti. Liderul liberalilor bihoreni, senatorul Cornel Popa, susţine că decizia ca protocolul să fie semnat în Capitală a fost luată pentru a evita orice orgolii ale filialelor judeţene, astfel că "semnarea se va face sub oblăduirea tătucilor noştri". Preşedintele PNL Bihor consideră că pentru ca USL să poată funcţiona la nivel judeţean ar trebui lăsate la o parte ambiţiile deşarte. Cât priveşte alegerile locale, Popa a precizat că în cazurile nespecificate clar în protocol ar putea fi luată în considerare propunerea ca fiecare dintre cele două partide să vină cu propriii candidaţi, pentru a permite, astfel, desemnarea mai multor reprezentanţi ai opoziţiei în secţiile de votare, evitându-se astfel fraudele electorale. Liderul liberal a menţionat însă că protocolul care va fi semnat cu social-democraţii nu presupune încetarea colaborării cu UDMR.