Biro Rozalia, realeasă în funcţia de preşedinte al CRU
Biro Rozalia a fost realeasă, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), miniparlamentul UDMR. Biro Rozalia, care îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) din decembrie 2007, a fost singurul candidat pentru această funcţie, în şedinţa de sâmbătă, când CRU şi-a ales noile structuri. Potrivit anunţului oficial, pentru funcţia de preşedinte al CRU au fost 169 de buletine de vot, din care 42 neutilizate. Cei 127 de delegaţi care au votat s-au pronunţat în unanimitate pentru Biro.

UDMR vrea amânarea reformei administrative
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei CRU a UDMR, că Uniunea susţine amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012 şi a exprimat dezacordul UDMR pentru transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe. "Decizia noastră sau poziţia noastră referitoare la ultimele propuneri privind reforma administrativă şi aşa-zisa regionalizare: noi, după consultările cu organizaţiile teritoriale, am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta «opt plus doi». Avem noi o iniţiativă mai veche şi suntem convinşi că această iniţiativă, privind transformarea regiunilor de dezvoltare, o vom putea discuta peste câteva săptămâni, poate la toamnă, poate la începutul anului viitor", a afirmat preşedintele UDMR. Preşedintele UDMR a spus că Uniunea este pentru reforma administraţiei publice locale, dar în cadrul actual al celor 41 de judeţe. El a adăugat însă că "există viaţă şi pe cealaltă parte", Uniunea mai aflându-se în opoziţie.


Marko nu recomandă trecerea UDMR alături de opoziţie
Vicepremierul Marko Bela a declarat, sâmbătă, la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că nu recomandă trecerea Uniunii alături de opoziţie, întrucât nu constituie "o alternativă" să stea lângă "cei care au denigrat comunitatea maghiară cât au putut". Vicepremierul Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a spus că "în ultimele săptămâni s-a creat o atmosferă antimaghiară exagerată, care la Alba (se referă la incidentul în care rectorul maghiar al Institutului Teologic a fost agresat - n.r.) a dus la rezultate neplăcute". Marko Bela s-a plâns de conduita partidelor din opoziţie, în special de cea a PNL, ai cărui lideri, în opinia sa, sunt responsabili de "atmosfera antimaghiară". "Eu nu sunt interesat de faptul că din anumite motive conjuncturale cei din opoziţie sunt naţionalişti şi antimaghiari, iar noi trebuie să-i înţelegem. Atmosfera antimaghiară s-a creat sub conducătorii liberali, pe care i-am iubit cel mai mult. Eu am spus că sunt cei mai buni prieteni ai noştri şi uitaţi-vă ce declaraţii fac. Nu e o alternativă să stăm lângă această opoziţie care a denigrat comunitatea maghiară cât a putut. Nu recomand trecerea alături de opoziţie. Nu acum şi nu astfel", a spus el. Marko Bela a vorbit de nevoia de solidaritate şi a spus că nu este de acord cu colegii săi din secuime, care au apreciat că discuţiile din ultimele săptămâni sunt bune, pentru că s-a vorbit despre zonă şi au dus la conştientizarea unei probleme. El a apreciat că Uniunea înregistrează în acest moment "o pierdere netă uriaşă". Vicepremierul a apreciat că proiectul privind statutul minorităţilor naţionale are în acest moment şanse minime de a trece de Parlament în forma adoptată de Uniune.