Peste 50% din voturi în 2012
Sâmbătă, la Centrul cultural "Ady Endre" din Oradea, a avut loc prima întâlnire a social-democraţilor, liberalilor şi conservatorilor bihoreni după semnarea protocolului de înfiinţare, la nivel judeţean, a Uniunii Social Liberale. La eveniment au participat liderii celor trei formaţiuni, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, precum şi peste 300 de membri de partid, parlamentari, primari şi consilieri locali şi judeţeni. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că România nu a ieşit din criză, contrar declaraţiilor în acest sens ale liderilor PDL. "Economia românească se duce pe zi ce trece mai de râpă, statul de drept se deteriorează, iar situaţia internaţională a României este mai proastă ca oricând", susţine Antonescu. El s-a declarat convins că USL va schimba soarta României. "O vom face cel mai târziu în 2012. O vom face şi fără UDMR. Ne-am bucura să o facem mai repede, cu UDMR, scutind România de degradare, dar vom vedea, este decizia lor. Nu am nicio îndoială că noi vom câştiga alegerile, cu sau fără UDMR, cu mult peste 50% din voturi", a mai menţionat Antonescu.

Candidaţi, doar persoane necompromise
"Ne aşteaptă un an şi jumătate de bătălii. Va fi o bătălie foarte grea, pentru că vă veţi bate cu banii PDL, cu deconcentratele, cu poliţiştii lor", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, adăugând că, pentru a câştiga la alegeri, membrii celor trei formaţiuni trebuie să se înţeleagă de pe acum. Acesta a avertizat că dacă USL va ajunge la putere nu va mai pune şefi de deconcentrate pe criterii politice. "Nu-l vom înlocui pe Blejnar al lor cu Blejnar al nostru. Trebuie să oprim acest cerc vicios şi nu va fi uşor", a menţionat Ponta. El a precizat că USL va trebui să selecteze doar persoane care au şanse de câştig şi care nu sunt compromise. De asemenea, liderul social-democrat le-a atras atenţia celor prezenţi la întâlnirea de sâmbătă că, în cazul în care va fi adoptată legea privind alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, "vom face presiune peste voi să puneţi candidaţi comuni peste tot. Vom avea candidaţi USL de sus până jos". Liderul PC, Daniel Constantin, a declarat, la rândul său, că USL va trebui să depolitizeze instituţiile, altfel "vom avea aceeaşi soartă ca PDL".


Susţinere pentru unele propuneri ale sindicatelor referitoare la Codul Muncii
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, s-au întâlnit sâmbătă dimineaţă, înainte de Congresul UDMR, cu reprezentanţii judeţeni ai sindicatelor, cărora li s-a interzis organizarea unui protest în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. "Sindicatele ne-au rugat să avem în vedere probleme precum contractele pe durată determinată sau perioada de probă la angajare, iar luni (azi - n.n.) vom avea o şedinţă a coaliţiei, iar luni sau marţi (azi sau mâine - n.n), şedinţă de Guvern pentru definitivarea textului proiectului Codului Muncii", a declarat ministrul Borbely Laszlo. El a spus că reprezentanţii UDMR din Guvern vor discuta cu partenerii pentru a susţine acele propuneri ale sindicatelor pe care le consideră "pertinente". În ceea ce priveşte asumarea răspunderii Borbely a menţionat că această procedură nu mai poate fi abandonată de Guvern, dat fiind stadiul avansat al delurării ei. Preşedintele BNS Bihor, Nicoale Morgovan, a declarat că sindicaliştii care au cerut autorizarea unei acţiuni de protest în prima zi a desfăşurării Congresului UDMR nu au intenţionat "să fie scandal", ci să determine UDMR să ia notă de poziţia sindicatelor privind opoziţia lor faţă de schimbarea Codului Muncii. Morgovan a declarat că nu înţelege de ce, "dacă nici sindicatele şi nici patronatele nu au cerut schimbarea Codului Muncii, Guvernul vrea să bulverseze acest domeniu". El s-a referit la faptul că, deşi contractul colectiv de muncă la nivel naţional trebuia semnat pe 23 decembrie, "ministrul Muncii se încăpăţânează să nu semneze acest contract", în condiţiile în care toate sindicatele mari l-au semnat şi la fel au făcut 13 mari organizaţii patronale din cele 14.