Băsescu vrea să fie mai bun decât în primul mandat
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după validarea de către Curtea Constituţională, că obiectivul său este, în noul mandat, să fie mai bun decât în primul, menţionând că va fi preşedinte al tuturor românilor. Băsescu a spus, emoţionat, că mulţumeşte românilor care l-au votat şi celor care nu l-au votat. El a adăugat că în această perioadă România trece, din punct de vedere economic, printr-o situaţie relativ dificilă şi că este nevoie, mai mult ca oricând, de solidaritate - "o solidaritate care nu poate să vină în absenţa unei atitudini a preşedintelui României, îndreptată în mod egal către fiecare român". Şeful statului a vorbit şi despre obligaţia de a găsi formulele politice care să ducă la îndeplinirea integrală sau în cea mai mare parte a programului cu care a câştigat alegerile.


Negoiţă şi-a depus mandatul
Premierul desemnat Liviu Negoiţă, primar al sectorului 3, a anunţat că şi-a depus, marţi, mandatul primit din partea preşedintelui pentru formarea guvernului. Într-o declaraţie de presă susţinută ieri dimineaţă la Palatul Victoria, Negoiţă şi-a justificat gestul prin apariţia unei alte "realităţi politice" şi prin dorinţa de a nu afecta consultările pentru formarea unei majorităţi. El a arătat că se aşteaptă ca, într-un termen foarte scurt, un "alt coleg al meu", care va fi desemnat în calitatea de prim-ministru, să poată forma un guvern şi să obţină avizul Parlamentului. El a apreciat că dacă guvernul propus de el ar fi fost învestit, România ar fi primit a treia tranşă din împrumutul FMI.

Liberalii nu s-au înţeles cu democrat-liberalii
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii PD-L, că liberalii nu au reuşit să se înţeleagă cu democrat-liberalii pentru că cei din partidul condus de Emil Boc nu sunt de acord cu principiul că Guvernul este expresia voinţei unei majorităţi parlamentare. Liderul PNL a menţionat că liderii PD-L nu acceptă ideea unui Guvern condus de un premier liberal, iar liberalii nu sunt de acord cu un premier PD-L. El a subliniat că le-a spus foarte limpede democrat-liberalilor că obiectivele pentru care PNL ar intra la guvernare sunt aceleaşi: apărarea statului de drept şi a regimului democratic din România, periclitat de mentalitatea preşedintelui Traian Băsescu şi PD, şi buna guvernare a României în condiţii de criză.

Obiectivul e un Guvern care să aibă majoritate
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la începutul discuţiilor cu reprezentanţii parlamentarilor independenţi, că obiectivul legat de viitorul Guvern este ca acesta să aibă o majoritate în spate, nu doar să treacă prin Parlament. Şeful statului a spus că nu se mai poate întârzia, după aproape trei luni în care Guvernul a lipsit. El a mai spus că speră "să avem Guvern" înainte de Crăciun. Băsescu a spus că este nevoie de modernizarea statului şi de aplicarea referendumului, astfel fiind necesar un Guvern cu majoritate, nu doar unul care să poată trece în Parlament. Preşedintele a mai spus că aceia care susţin că pot scoate ţara singuri din criză greşesc şi că niciun politician nu se va putea duce la electorat în 2012 să spună că nu a putut face nimic pentru români.