BEJ a dispus Primăriei să înlăture afişele anti-Geoană

Biroul Electoral Judeţean Bihor a admis, ieri, sesizarea depusă de PSD privind afişele care parodiază materialele electorale ale social-democraţilor, conţinând sigla partidului. BEJ a precizat că, potrivit legii electorale, constituie contravenţie folosirea semnului electoral de altcineva decât partidul care l-a înregistrat, motiv pentru care a dispus Primăriei municipiului Oradea să înlăture bannerele şi mash-urile cu acest conţinut. În acelaşi caz, Poliţia Oradea desfăşoară o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat de răspândirea bannerelor prin oraş. Social-democraţii bihoreni au anunţat marţi că au depus o plângere penală la Poliţie şi o sesizare la Biroul Electoral Judeţean, după ce mai multe afişe de mari dimensiuni care parodiază materialele oficiale ale social-democraţilor, conţinând sigla PSD, au apărut în Oradea. Bannerele sunt similare cu afişele care au fost răspândite în Oradea în noaptea de vineri spre sâmbătă, înainte de alegeri, şi care îl înfăţişau pe Mircea Geoană înconjurat de Adrian Năstase, Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc, sub imaginea fiecăruia figurând menţiunea "preşedinte".

 

Cât a încasat Electrica în campanie?

Senatorul Cseke Attila a adresat o întrebare ministrului Economiei, Adriean Videanu, cu privire la sumele contractate în perioada campaniei electorale, cu titlu de chirie, pentru afişaj electoral, de către S.C. Electrica S.A. Mai exact, parlamentarul bihorean vrea să fie date publicităţii sumele încasate de către societatea cu capital de stat în campania electorală pentru alegerea preşedintelui. "În campania electorală, în cea mai mică localitate din ţară puteam găsi cel puţin 4-5 bannere atârnate deasupra drumului de stâlpii ce ţin reţeaua de energie electrică sau aşezate lateral pe acestea. Având în vedere că acest tip de infrastructură se află în mare parte în proprietatea S.C. Electrica S.A., societate cu capital integral de stat, ce îşi desfăşoară activitatea economică în regim de monopol natural, vă rog, domnule ministru, să-mi comunicaţi suma totală pe ţară contractată cu partidele politice sau alte persoane juridice, cu titlu de chirie, pentru expunerea, pe perioada campaniei electorale, a unor bannere sau afişe sprijinite de stâlpii aflaţi în proprietatea S.C. Electrica S.A.; preţul practicat în această campanie electorală de către S.C. Electrica S.A. pentru acest tip de afişaj; sumele contractate pentru închirierea acestui tip de infrastructură defalcat pe teritoriul fiecărui judeţ, în perioada campaniei electorale", a precizat Cseke Attila.

 

Geoană, din nou la Oradea

Candidatul PSD la fotoliul de şef al statului, Mircea Geoană, se află azi în municipiul Oradea. Programul liderului social-democrat cuprinde participarea la un miting electoral la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu, începând cu ora 11.30. Mircea Geoană va fi însoţit de purtătorul de cuvânt al candidatului PSD la preşedinţie, Victor Ponta, şi de senatorul liberal Teodor Meleşcanu. În program mai este prevăzută o conferinţă de presă la ora 12.30 în sala "Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea. Din municipiul de pe Crişul Repede, Mircea Geoană se va deplasa la Braşov.