Senatorii vor cota unică de impozitare de 10%
Senatorii au adoptat, ieri, cu 45 de voturi "pentru", 31 de voturi "împotrivă" şi 8 abţineri, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PDL, prin care cota unică de impozitare este diminuată de la 16% la 10%. Propunerea adoptată de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal, stabilind că, pentru veniturile impozabile din activităţi independente, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, pensii, investiţii, activităţi agricole, premii şi alte surse, cota de impozit este de 10%. Iniţiativa nu face referire şi la impozitul pe profit. Printre iniţiatori se regăseşte şi senatorul PDL Ion Ariton, actualul ministru al Economiei. Ministerul Finanţelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat că Guvernul nu susţine iniţiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.


Legea salarizării trebuie aprobată azi de Executiv
Liderii Coaliţiei s-au reunit din nou, aseară, la Guvern, înaintea şedinţei de azi a Executivului în care va fi adoptat proiectul legii salarizării, în vederea angajării răspunderii. Coaliţia s-a reunit şi luni la sediul Guvernului pentru discuţii privind legea salarizării, dar Executivul a decis să nu mai aprobe proiectul în şedinţa de luni, ci într-o nouă reuniune programată pentru azi, motivând că nu a fost încă primit avizul Consiliului Economic şi Social (CES). Acest aviz, pozitiv sau negativ, urma să fie formulat în dimineaţa zilei de ieri. Sindicaliştii au boicotat însă şedinţa de ieri a plenului Consiliului Economic şi Social, astfel că proiectul Legii salarizării unitare nu a putut fi avizat, nefiind întrunit cvorumul necesar.

Budău, vicepreşedinte interimar la UNPR Bihor
Preşedintele UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, a anunţat că fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare, Mircea Gelu Budău, deţine funcţia de vicepreşedinte interimar al filialei. Decizia a fost luată la doar o săptămână după organizarea alegerilor pentru conducerea UNPR Bihor, în cadrul cărora Budău nu a candidat, deoarece îşi depusese adeziunea abia cu câteva zile mai înainte. "Pentru a putea aduce alţi oameni în UNPR trebuie să am funcţie", a menţionat Mircea Gelu Budău, care s-a declarat mulţumit de "atmosfera de muncă" pe care a găsit-o în noul partid. "Numărul de membri se va dubla în următoarele şase luni", susţine Budău. UNPR Bihor are, potrivit lui Pintea, aproximativ 1.800 de membri, majoritatea veniţi din PNG, partid unde acesta a deţinut funcţia de preşedinte. Mircea Gelu Budău a demisionat din PDL Bihor la începutul acestei luni, deoarece partidul în care a activat nouă ani i-a retras sprijinul pentru ocuparea funcţiei de director al DSV Bihor. Înainte de PDL, Budău a fost vicepreşedinte al PNL timp de şapte ani.

Pintea vrea să dizolve cinci organizaţii
Gheorghe Pintea a mai anunţat că a propus Biroului Politic Judeţean al UNPR Bihor dizolvarea a cinci organizaţii comunale, deoarece acestea nu şi-au trimis reprezentanţi la Conferinţa Judeţeană în cadrul căreia a fost aleasă conducerea filialei. Cele cinci organizaţii sunt din Brusturi, Spinuş, Sârbi, Lazuri de Beiuş şi Abram. "Am propus dizolvarea conducerilor celor cinci organizaţii. Vom căuta alţi lideri, deoarece nu putem porni la drum cu neseriozitate", a declarat preşedintele UNPR Bihor. Pintea susţine că, în prezent, UNPR Bihor are 63 de organizaţii locale. "Avem organizaţii în toate municipiile şi oraşele, doar că nu au avut loc alegeri la Aleşd şi Beiuş", a mai menţionat Gheorghe Pintea.