"Despre morţi politici, numai de bine"
Conducerea PD Bihor a prezentat, ieri, rezultatele pe care le-a obţinut la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, remarcând faptul că aceasta este prima victorie electorală repurtată de democraţi. La nivelul judeţului, PD a obţinut 30,18%, însă diferenţa faţă de celelalte partide a fost mult mai mare la nivelul municipiului Oradea. Astfel, în timp ce democraţii au obţinut 35,62%, UDMR a primit voturile a 15,99% dintre cetăţenii prezenţi la urne, Laszlo Tokes - 13,96%, PSD - 9,37%, iar PNL - 6,67%. În aceste condiţii, liderul PD Bihor, Petru Filip, ales deputat european, nu a rezistat tentaţiei de a-l ironiza pe adversarul său declarat, liderul PSD Bihor, Mihai Bar. "Dacă cineva ar trebui să se ducă învârtindu-se, acela nu sunt eu", a declarat Filip. "De PSD vreau mai puţin să discut, pentru că despre morţi politici trebuie să zici numai de bine. Îi doresc lui Geoană să păstreze în continuare conducerea partidului în Bihor până la adânci bătrâneţi. Nouă ne convine", a adăugat liderul democrat. Democraţii au subliniat faptul că PD a câştigat alegerile în majoritatea oraşelor şi municipiilor din Bihor, inclusiv în Beiuş, oraş considerat fief al social-democraţilor, având în vedere că atât primarul, cât şi viceprimarul provin din PSD. Mai mult, democraţii au anunţat că în Beiuş au obţinut de două ori mai multe voturi decât PSD. Având în vedere rezultatele obţinute, Filip a aruncat săgeţi şi împotriva liberalilor, precizând că strategia acestora de a aduce miniştri în judeţ nu a prea dat roade.

Patru democraţi se bat pentru fotoliul de primar
PD Bihor a anunţat că va demara negocieri pentru obţinerea postului de primar interimar pentru actualul viceprimar Mihai Groza. Democraţii consideră că nu pot pierde un fotoliu câştigat în alegerile din iunie 2004 la o diferenţă mare faţă de contracandidaţi. În ceea ce priveşte candidatul pentru alegerile locale din 2008, liderul PD Bihor, Petru Filip, a anunţat că până acum s-au înscris în competiţia internă viceprimarul Mihai Groza, consilierii locali Mircea Matei şi Nicuşor Lepădatu, precum şi directorul Spitalului de Copii, Gheorghe Carp. Lista rămâne însă deschisă, nominalizarea celui care va reprezenta PD în lupta pentru fotoliul de primar urmând să fie făcută în funcţie de sondaje de opinie. Astfel, candidatul va fi acela care se bucură de cea mai mare notorietate şi având "cele mai mari şanse să câştige".

Alegeri la PNL Oradea
La sfârşitul acestei săptămâni, organizaţia orădeană a PNL organizează alegeri pentru stabilirea noilor structuri de conducere. În prezent, funcţia de preşedinte este deţinută de Claudiu Oros, acesta asigurând interimatul de la sfârşitul anului trecut, când s-a dizolvat Biroul municipal. Alegerile vor avea loc duminică, 2 decembrie, la ora 10.00, la sediul situat pe strada gen. Gh. Magheru nr.7.