Europarlamentarul Laszlo Tokes a semnat luni, la Oradea, Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack, prin care se doreşte adoptarea unei legislaţii a minorităţilor în Uniunea Europeană. Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania s-a angajat să contribuie la strângerea semnăturilor necesare pentru ca UE să i-a în considerare această iniţiativă.

Comisia Europeană a înregistrat în 29 martie 2017 Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack, iar în urma acestei decizii reprezentanţii minorităţilor naţionale trebuie să strângă, până în aprilie 2018, un milion de semnături din cel puţin şapte state membre ale UE timp de un an, în baza cărora Comisia Europeană va elabora o directivă privind protecţia minorităţilor naţionale autohtone.

Laszlo Tokes a subliniat că, în condiţiile absolut necesare a schimbării de regim din toată societatea românească, este obligatorie schimbarea condiţiilor de viaţă a minorităţilor. „Atât timp cât suntem egali în drepturi şi trăim într-o democraţie, aceste schimbări sunt absolut motivate şi pe plan minoritar. CNMT luptă pentru înfăptuirea acestei schimbări de regim, aşa cum am fost în frunte şi în ’89, noi, ungurii. Ne pare rău că UDMR-ul a trecut din când în când de partea postcomunistă. Noi cu mare consecvenţă ne continuăm calea politică, originală, care se trage încă din ’89, de la Timişoara”, a declarat Tokes.

Europarlamentarul maghiar a apreciat faptul că şefii partidelor maghiare din România urmau să se întâlnească pentru a adopta o poziţie comună privind autonomia comunităţii maghiare. „Cel puţin pe plan principial au ajuns la consens, dar sperăm că vor ajunge şi la un plan de acţiune privind înfăptuirea autonomiei”, a mai menţionat Tokes.  

Trei centenare

Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a declarat luni la Oradea că „avem datoria să cinstim Centenarul şi sentimentele majorităţii”, însă CNMT va sărbători în 2018 şi împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional Secuiesc, respectiv a Consiliului Naţional din Transilvania.

„Avem datoria să cinstim Centenarul şi sentimentele majorităţii, aşa cum s-ar cuveni şi faţă de sărbătorile naţionale maghiare, nicidecum nu putem neglija sentimentele naţionale ale românilor. Dar putem da cinstire acestor sentimente şi acestui centenar numai în cazul în care şi noi vom avea drepturile noastre şi vom putea să ne simţim acasă în ţara noastră comună”, a declarat Laszlo Tokes. Potrivit acestuia, CNMT a iniţiat „un şir de dialoguri româno-maghiare”, ultimul având loc la Oradea. „Am căzut la înţelegere să prevenim acea atmosferă duşmănoasă antimaghiară de care se folosesc politicieni obscuri, de tip naţional-comunist, cu ocazia Centenarului. Noi căutăm aliaţii noştri, prietenii noştri români, ca să putem continua acel proces, de altfel foarte lent şi împiedicat din toate părţile, pentru împăciuirea româno-maghiară”, susţine Tokes. Europarlamentarul maghiar a menţionat însă că pe lângă Centenarul Marii Uniri, mai sunt alte două centenare importante: cel al fondării Consiliului Naţional Secuiesc, respectiv al Consiliului Naţional din Transilvania, în 1918. „Cu ocazia acestor centenare, în paralel, atât Consiliul Naţional al Secuilor, cât şi CNMT au declarat acest an anul autodeterminării secuieşti, respectiv anul autoguvernării naţionale maghiare din Transilvania. În spiritul acestor evenimente, vom continua activitatea noastră pentru binele comunităţii maghiare din Ardeal”, a precizat Tokes.