Organizarea evenimentelor care marchează împlinirea a 100 de ani de administraţie românească în Oradea şi Bihor creează probleme între administraţia locală şi cea judeţeană. Vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang e nemulţumit că deşi cheltuielile sunt la comun, pe invitaţii figurează doar semnătura primarului Ilie Bolojan, la organizare fiind trecută doar Primăria Oradea.

„Toate demersurile pentru serbările de vineri și sâmbătă, toate documentele care s-au trimis la Ministerul Apărării au fost semnate de două persoane: primarul Ilie Bolojan şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (Ioan Mang – n.r.). Cheltuielile le vom suporta împreună. Cu toate acestea, invitațiile sunt trimise din partea Primăriei Oradea şi cu semnătura primarului Ilie Bolojan”, a declarat, ieri, vicepreşedintele CJ, adăugând că a primit şi el o astfel de invitaţie trimisă de municipalitate prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune. În 20 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la eliberarea Oradiei. Mang a amintit că nu doar Oradea a fost eliberată acum 100 de ani, ci şi alte localităţi din judeţul Bihor, motiv pentru care manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de administraţie românească în Bihor vor debuta în data de 19 aprilie, cu ceremonialuri la Piatra Craiului, Borod, Aleşd şi Tilegd, în care vor fi defilări ale Armatei. „Domnul primar susţine că nu a văzut invitaţia. Îi dau crezare, dar asta-i golăneală”, a afirmat vicepreşedintele CJ Bihor. Acesta a adăugat: „Poate ne spune APTOR şi care au fost cele 100 de proiecte de Centenar”.

Cearta pe documente

În privinţa acuzaţiilor lansate de consilierii judeţeni liberali legate de documentele pe care s-a bazat proiectul de buget al judeţului, vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang susţine că documentele au fost trimise însă nu au fost descărcate de liberali. În plus, el a afirmat că acestea puteau fi consultate la Direcţia Economică.

Cu o zi înainte de şedinţa CJ Bihor în care ar trebui să se voteze bugetul judeţului pentru anul în curs, vicepreşedintele Ioan Mang a răspuns dând exemplul Primăriei Oradea, care, la o solicitare similară din partea consilierilor locali social-democraţi le-a recomandat să consulte documentele la Direcţia Economică în timpul orelor de program. Ioan Mang a mai menţionat că, spre deosebire de bugetul municipalităţii, care este vag, în proiectul de buget al CJ Bihor „are 120 de pagini” şi conţine inclusiv „câţi bani primeşte dirigintele de şantier, cât se cheltuie pe devize de lucrări”. Potrivit vicepreşedintelui CJ Bihor, liberalilor „li s-au trimis 100 de pagini de documente, însă nici până acum nu şi le-au descărcat. De fapt, nici nu-i interesa ce-i în documente, ci doar gargara”, a declarat, ieri, Ioan Mang. El a precizat că aceste documente puteau fi consultate la Direcţia Economică, însă niciunul dintre liberali nu ar fi trecut pe acolo. „Ei nu au cerut bugetu, ci cât a cerut Teatrul şi cât am dat noi, cât a cerut Muzeul şi cât am dat noi şi aşa mai departe. Nu înseamnă că dacă cineva cere luna de pe cer trebuie să-i şi dai”, a mai afirmat Ioan Mang. Reamintim că, într-o conferinţă de presă organizată vineri la sediul PNL Bihor, consilierul liberal Călin Gal a anunțat că grupul PNL nu a primit documentele pe baza cărora a fost fundamentat bugetul și nici lista de investiții prevăzută de conducerea Consiliului Județean Bihor pentru anul în curs. În aceste condiții, cei 17 consilieri PNL nu vor vota proiectul de buget care a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de azi a CJ Bihor. În plus, Gal i-a avertizat pe aleșii aflați în conflict de interese să se abțină la vot, altfel răspund penal.