După trei mandate la conducerea Primăriei Oradea, Ilie Bolojan a anunţat că va candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Pentru fotoliul de primar al Oradiei, PNL Bihor merge pe mâna viceprimarului Florin Birta.

PNL Bihor și-a desemnat vineri candidații pentru funcția de primar al municipiului Oradea și pentru cea de președinte la Consiliul Județean Bihor. Astfel, Florin Birta, președintele PNL Oradea și viceprimar al municipiului, a fost desemnat candidat la funcția de primar al Oradiei, în timp ce Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor şi primarul în funcţie al municipiului reşedinţă de judeţ, a fost desemnat candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor. PNL Bihor a anunţat, vineri seara, că Florin Birta are termen până în data de 13 august să prezinte Biroului Politic Municipal al PNL Oradea pentru aprobare echipa de consilieri municipali. Tot până în 13 august va fi definitivată lista pentru CJ Bihor, pe baza consultărilor cu organizațiile locale din județ. 

Sâmbătă, cei doi liberali şi-au explicat decizia de a candida într-o declaraţie transmisă live pe Facebook.

„Cred că în aceşti ani Consiliul Judeţean nu a făcut ceea ce trebuia şi se poate face mult mai mult din Consiliul Judeţean pentru Oradea şi pentru Bihor. Din acest motiv, am luat decizia să candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean şi să îndrept lucrurile, astfel încât să avem mai multe zboruri de pe Aeroportul din Oradea către mai multe destinaţii, să atragem fonduri europene mai mari, să participăm împreună cu Primăria Oradea la modernizarea şi dotarea sistemul spitalicesc din oraşul Oradea, să avem un judeţ cu mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite, şi un parteneriat între CJ şi primării pentru investiţii şi dezvoltare. Aceasta nu se poate face decât în condiţiile în care coaliţiile care au funcţionat cu frâna de mână trasă vor fi înlocuite şi am apreciat că soluţia este candidatura mea la funcţia de preşedinte al CJ”, a declarat Bolojan, care le-a transmis orădenilor că în locul său, la Primăria Oradea, îl propune pe Florin Birta, care a făcut parte din echipa care a lucrat la implementarea proiectelor europene. Bolojan a menţionat că Florin Birta „a lucrat la toate proiectele în aceşti ani, am lucrat împreună şi am convingerea că alegerea lui în funcţia de primar al municipiului Oradea va face ca oraşul nostru să rămână pe mâini bune şi împreună cu CJ Bihor să putem să derulăm proiecte care să aducă mai multă dezvoltare şi prosperitate pentru orădeni şi bihoreni”. Rândul său, Birta i-a mulţumit lui Bolojan „că mi-a dat şansa să lucrăm împreună şi să învăţ. Am învăţat şi împreună am făcut lucruri bune, ca oraşul nostru să se dezvolte şi ca cetăţenii oraşului să simtă prosperitatea”. Candidatul liberal la Primăria Oradea mizează pe o colaborare între municipalitate şi CJ, în care ambii parteneri sunt „de aceeaşi parte a baricadei”, pentru „creşterea calităţii vieţii orădenilor şi bihorenilor”.

„Ştim ce avem de făcut în Oradea, avem proiecte pentru următorii 20 de ani, suntem conştienţi că trebuie să dezvoltăm oraşul, pentru a putea fi comparat în continuare cu oraşe mari din Europa, pentru că dezvoltarea acestui oraş şi-a găsit direcţia potrivită. Vom continua ceea ce s-a făcut, pentru că doar împreună vom putea lua cele mai bune decizii”, a spus Birta. Printre obiectivele comune de investiţii ale celor două administraţii el a exemplificat Aeroportul Oradea şi Spitalul Judeţean. „Gândiţi-vă la un parteneriat între Primăria şi CJ, ce ar însemna în modernizarea spitalului, bani în infrastructura lui, mai ales în contextul pandemiei”, a mai menţionat Florin Birta.