Printr-o întrebare adresată luni, 6 aprilie, ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, senatorul liberal Cornel Popa se interesează cu privire la posibilitatea implicării în lupta împotriva coronavirusului a cadrelor militare în rezervă, foști medici și personal sanitar.

„Urmărim cu toții, cu preocupare și împlicare, războiul cu virusul care o oprit întreaga planetă și a ucis atât de mulți oameni. În discuțiile pe care le port în aceste zile cu oameni la fel de preocupați, am avut ocazia să aflu despre disponibilitatea unora dintre ofițerii aflați în rezervă de a răspunde «Prezent», ca voluntari, apelului dumneavoastră, domnule ministru, în cazul în care luați în calcul și această variantă”, menționează parlamentarul liberal. În întrebarea adresată ministrului Nicolae Ciucă, senatorul Cornel Popa precizează că, și de această dată, cadrele militare în rezervă își arată disponibilitatea de a se implica, ”așteptând un simplu apel din partea Ministrului Apărării, să se prezinte ca voluntari în această luptă perfidă cu un dușman care a îngenunchiat națiune după națiune. Le sunt recunoscător pentru dedicarea și abnegația de care dau dovadă o dată în plus!”.

„Am discutat pe această temă cu gr.(rez.) Grigore Bartoș, fostul comandant al Brigăzii 11 Mecanizat Oradea. Domnia sa a vorbit cu mai mulți ofițeri superiori și generali în rezervă din Ardeal, care și-au exprimat dorința de a ajuta în criza aceasta sanitară, în cazul în care va fi solicitată prezența domniilor lor, foști medici și personal sanitar, specialiști, personal de armată. Acești oameni care nu mai sunt în prezent în activitate s-ar înrola voluntar, la apelul dumneavoastră, domnule ministru. Iată de ce vă întreb dacă aveți în vedere și această soluție, dată fiind amploarea răspândirii Covid 19 și pierderile tot mai mari în rândul personalului medical?”, mai menționează senatorul Cornel Popa. 

Va fi penurie de alimente?

Tot luni, 6 aprilie, senatorul Cornel Popa a adresat o interpelare ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, cu privire la posibilitatea unei penurii alimentare în contextul pandemiei de coronavirus.

”Zilele trecute, reprezentanții Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Mondiale a Comerțului au tras un semnal de alarmă comun cu privire la un risc de ,,penurie alimentară" pe piața mondială, în ceea ce privește comerțul internațional și alimentarea, în contextul problemelor create de existența virusului COVID-19. Cele trei organisme internationale mai fac o mențiune specială în legătură cu "încetinirea circulației de lucrători din industria agricolă și alimentară", și cu "întârzierile la frontiere pentru containere", problemă care provoacă risipă de mărfuri perisabile", a menținat Popa, care i-a cerut ministrului Oros să răspundă la următoarele întrebări:  există suficientă aprovizionare la nivelul marilor retaileri din țară, cunoscut fiind faptul că în țara noastră vârful epidemiei va fi atins, probabil, abia peste două săptămâni; când va da curs Ministerul Agriculturii solicitării mai multor asociații din cadrul industriei alimentare, cu privire la elaborarea unor proceduri urgente în cazul în care sunt depistate pozitiv cu Covid-19 persoane care își desfășoră munca în cadrul fermelor, astfel încat să nu fie afectată activitatea acestora. De asemnenea, Cornel Popa a aminitit că fermierii români au ridicat o serie de solicitări de urgență, printre care plata cu prioritate a sumelor restante către fermieri din partea APIA și constituirea unei celule de criză la nivelul MADR care să gestioneze direct relația cu fermierii, și întreabă care este răspunsul MADR la aceste solicitări urgente venite din partea agricultorilor români..