Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a răspuns ieri criticilor lansate de liberali cu privire la repartizarea banilor prin PNDL, insistând că doar primăriile care nu au depus niciun proiect nu au primit finanţare. Pe de altă parte, Mang susţine că există riscul ca banii să nu poată fi cheltuiţi, din cauză că firmele licitează prea multe lucrări şi nu au forţă de muncă suficientă.  

 

„Unii spun tot felul de neadevăruri încercând să minimalizeze faptul că în Bihor sunt finanţate proiecte de 750 milioane lei”, a declarat, ieri, preşedintele PSD Bihor. Ioan Mang a explicat că, prin PNDL 2 au primit finanţare 173 de proiecte depuse de 75 de primării din Bihor şi de Consiliul Judeţean. Liderul PSD a insistat că restul de 26 de primării nu au depus niciun proiect. „Probabil nu există interes sau au fonduri proprii prea mari”, a afirmat Mang. Printre aceste primării el a remarcat municipiile Beiuş şi Oradea. În ceea ce priveşte comuna Aştileu, despre care prim-vicepreşedintele PNL Bihor Gavrilă Ghilea a acuzat că nu a primit bani deşi a depus proiect, Ioan Mang a afirmat că Aştileu nu figurează cu niciun proiect depus. „Cel puţin nu în termen”, a adăugat Mang. Potrivit acestuia, la împărţirea banilor s-au depus eforturi pentru că dacă o primărie avea depus un singur proiect acela să primească aprobare.

Principalul obiectiv finanţat prin PNDL a fost cel legat de reabilitarea de şcoli, grădiniţe şi creşe. În Bihor, au fost acceptate spre finanţare 66 de proiecte depuse de 41 primării, valoarea totală ridicându-se la 54,4 milioane lei. La capitolul alimentare cu apă, canalizare şi staţii de tratare a apei au fost acceptate spre finanţare 37 de proiecte depuse de 29 de primării, în valoare totală de 293 milioane lei. Pentru reabilitarea de drumuri comunale, străzi, poduri şi podeţe, suma alocată judeţului Bihor este de 202,2 milioane lei pentru 51 de proiecte depuse de 46 de primării, pentru construcţia de centre medicale, dispensare şi pentru achiziţionarea de echipamente medicale sunt alocate 9,2 milioane lei pentru 13 proiecte depuse de 12 primării, în timp ce pentru iluminatul stradal sunt acceptate spre finanţare două proiecte depuse de comunele Cherechiu şi Pocola, în valoare totală de 750.000 lei. Consiliul Judeţean Bihor a primit finanţare pentru trei dintre cele cinci proiecte depuse. Este vorba despre finalizarea lucrărilor pe drumul Uileacu de Criş-Bălaia-Burzuc-Sârbi (realizat în proporţie de 50%, pentru care s-au mai alocat 20 milioane lei), reabilitarea şi modernizarea DJ 764 Beiuş-Roşia-Aştileu-Aleşd (33,655 km, 115 milioane lei), precum şi reabilitarea şi modernizarea drumului care face legătura între Sâmbăta-Dobreşti-Lunca Sprie-DJ 764 (21 km). Aceste două drumuri va scurta traseul pentru locuitorii din zonă până la DN 1. Valoarea totală a celor trei proiecte ale CJ Bihor se ridică la 191 milioane lei. Toţi primarii care au obţinut finanţare, precum şi CJ Bihor trebuie să transmită, până la 11 noiembrie, la Ministerul Dezvoltării Regionale documentaţiile pentru proiecte, urmând ca până la 31 decembrie să fie semnate contractele de finanţare.

Pe de altă parte, liderul PSD Bihor a declarat că există temerea că banii alocaţi nu vor fi cheltuiţi, el dând exemplul PND 1, unde, din cei 851 milioane lei alocaţi judeţului Bihor, la începutul acestui an rămăseseră de cheltuit aproape 600 milioane lei. Ioan Mang a menţionat că o cauză ar fi faptul că firmele de construcţii licitează prea multe lucrări, iar apoi se mută de la o lucrare la alta, neavând suficienţi muncitori pentru a efectua lucrările în paralel. Ioan Mang a precizat, însă, că regula este că banii care nu vor fi cheltuiţi vor fi redistribuiţi în aceleaşi judeţe, dar pentru alte proiecte.