Agenda politică - Consultanţă pentru proiecte europene
PNL Bihor a organizat vineri, la Oradea, o dezbatere cu tema „Fonduri Europene și Dezvoltare Regională”, la care au participat primari, membri ai mediului de afaceri şi liberali din judeţ. La întâlnire a fost prezent preşedintele PNL, Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele Ilie Bolojan şi Petru Luhan, preşedinte al Comisiei de fonduri europene din partid.
„Este o întrunire a Comisiei de fonduri europene și dezvoltare regională a partidului, cu primari, reprezentanți în administrația locală, oameni de afaceri. Obiectivele acestei întruniri sunt, în primul rând, informarea participanților privitor la toate măsurile care sunt active sau urmează să devină active și care sunt finanțate din fonduri europene. În al doilea rând, o identificare a obstacolelor care există în absorbția fondurilor europene și generarea unor proiecte legislative, generarea unor demersuri care sa ducă la îndepărtarea acestor obstacole și asigurarea unei mai bune absorbții a fondurilor europene”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban. Potrivit acestuia, situaţia privind absorbţia fondurilor europene este „mai proastă în acest al doilea exerciţiu financiar decât în primul. Suntem la sfârşitul celui de-al patrulea an din acest exerciţiu şi, la nivel naţional, ministerele n-au fost capabile să înceapă niciun proiect nou, ceea ce arată că Guvernul îşi bate joc de banii europeni”. El a acuzat faptul că Ministerul Dezvoltării a devenit „un soi de notariat, unde se plimbă nişte bani publici”, neexistând o direcţionare raţională a investiţiilor. „Din câte ştiu, la Ministerul Dezvoltării nu mai există niciun arhitect specializat în amenajarea teritoriului”, a mai afirmat Orban. Potrivit acestuia, PNL a identificat deja câteva obstacole în atragerea de fonduri europene: birocratizarea excesivă provenită din reglementările naţionale, lipsa cofinanţării şi lipsa unei campanii de informare. Liderul PNL a menţionat că liberalii au depus o Lege antibirocraţie, prin care să se interzică instituţiilor statului „să plimbe cetăţenii de la Ana la Caiafa” pentru a face rost de documente pe care acele instituţii le pot obţine singure. „În maximum două săptămâni vom depune alt proiect. Pentru derularea unor proiecte, autorităţile locale sunt obligate să cheltuie bani pentru avize emise de instituţii ale statului român. Prin această iniţiativă legislativă, autorităţile locale vor fi scutite de plata acestor taxe dacă proiectele vizate sunt de interes local”, a afirmat Ludovic Orban.
În cadrul dezbaterii de vineri, Petru Luhan le-a prezentat participanţilor oportunităţile de finanţare europeană atât pentru administraţiile publice, cât şi pentru mediul de afaceri. De asemenea, au fost preluate proiecte pe care administraţiile liberale sau afacerişti bihoreni doresc să le implementeze pentru ca, ulterior, să poată fi anunţaţi când se deschid liniile de finanţare pe care le pot accesa. „Cerem Guvernului să aloce bani pentru cofinanţarea proiectelor publice, dar şi înfiinţarea unui fond de garantare pentru proiectele din mediul privat”, a afirmat Luhan. El a mai anunţat că ar fi bine ca România să preia modelul polonez, care a alocat un procent important din fondurile europene direct regiunilor, fără să mai fie nevoie de coordonare de la centru. „Noi susţinem alocarea a 25% din aceste fonduri direct consiliilor judeţene”, a mai afirmat Petru Luhan, care a acuzat faptul că, în prezent, în România, managementul fondurilor europene este dezastruos.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.