Agenda politică - Drumuri „sărite” de la marea asfaltare
Liderul grupului de consilieri judeţeni liberali, Ionel Avrigeanu, critică „marea asflatare” a drumurilor judeţene anunţată de conducerea CJ Bihor, menţionând că sunt drumuri aflate într-o stare deplorabilă care au fost omise din lista de investiţii, în timp ce alte drumuri, aflate într-o stare decentă, beneficiază de covor asfaltic nou.
Liberalul Ionel Avrigeanu a menţionat că a studiat lista cu drumurile judeţene incluse în programul de reparaţii şi a cerut informaţii şi de la aleşii locali ai PNL cu privire la starea drumurilor judeţene din zona lor. Concluzia: „Sunt drumuri judeţene neincluse în listă, dar care arată deplorabil”, în timp ce alte drumuri „sunt în stare bună, care nu necesită covor asfaltic, ci eventual câteva plombe”. Avrigeanu a prezentat imagini cu o parte din drumurile care ar fi avut nevoie de intervenţii, printre acestea numărându-se: Oşorhei-Copăcel, Ginta-Rohani-Căpâlna, Cheresig-Toboliu-Cefa etc. În plus, el a menţionat că unul dintre consilierii judeţeni ai PNL, Nicolae Bodea, a trimis o adresă conducerii CJ Bihor în luna mai în care semnalează starea deplorabilă a drumului Beiuş-Delani, iar primarul din Cociuba Mare, Mihai Florin Sferle, a atras atenţia asupra drumului care leagă Belfirul de Cociuba şi Şoimi. „Sunt drumuri care asigură legătura turiştilor cu zona Beiuş, dar şi legătura cetăţenilor cu această zonă”, a menţionat consilierul judeţean al PNL. În schimb, el a dat exeplul drumului din satul Sîniob, care este prevăzut să fie asfaltat pe o distanţă de 2 km. „Drumul era într-o stare bună şi nu necesita covor asflatic, eventual nişte plombe. La fel, din sensul giratoriu din centrul Salontei spre ieşirea către Tinca, drumul nu necesita covor asfaltic”, a acuzat Ionel Avrigeanu. El a acuzat şi firmele care ar trebui să asigure toaletarea drumurilor judeţene că nu taie vegetaţia, fără a fi însă penalizate de CJ Bihor. „Dacă încerci să ocoleşti boscheţii ajungi în mijlocul drumului, dacă stai pe banda ta te alegi cu zgârieturi pe maşină”, susţine Avrigeanu. El l-a întrebat pe preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, „cum ajută comunitatea din zona Beiuş-Delani sau Cociuba-Şoimi să se dezvolte? Cum ajută turismul din zona Beiuş să se dezvolte?”, din moment ce a omis aceste drumuri din lista de investiţii. Ionel Avrigeanu a menţionat că i se adresează lui Pasztor „pentru că nu am mari speranţe de la vicepreşedinţi (n.r. - Ioan Mang şi Traian Bodea), care nu sunt interesaţi să dezvolte zona Beiuş”. Liberalul a anunţat că, după încheierea „marii asfaltări”, PNL va face o inventariere a situaţiei drumurilor judeţene.
Criterii la bugetarea cultelor
Liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, a anunţat că liberalii au depus un proiect de hotărâre privind alocarea banilor pentru culte. Ei propun ca banii să fie împărţiţi proporţional cu numărul de credincioşi.
Liberalul a menţionat că proiectul privind alocarea banilor pentru culte întocmit de CJ Bihor a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu fără explicaţii, astfel că liberalii au venit cu o propunere prorpie privind distribuţia celor un milion de lei. Astfel, potrivit proiectului PNL, banii ar trebui împărţiţi proporţional cu numărul credincioşilor. Avrigeanu menţionează că, potrivit recensământului din 2011, în Bihor sunt ortodocşi - 56%, romano-catolici - 8,4%, reformaţi - 16,5%, penticostali - 6,6%, baptişti - 3,8%, greco-catolici - 2,12%. „Să lăsăm conducerile cultelor să stabilească destinaţia banilor. Să repartizăm banii pe ochi frumoşi către anumite parohii direct de la CJ ar însemna să-i favorizăm pe unii în dauna altora”, consideră liberalul. El a precizat că, în cazul ortodocşilor, banii ar trebui distribuiţi spre protopopiate, care ştiu cu ce probleme se confruntă parohiile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.