Luni, 4 decembrie, în Cetatea Oradea, a avut loc prima întâlnire de lucru a tuturor partenerilor proiectului Urmașii Marii Uniri, inițiat de către deputatul european Emilian Pavel.

 

La întâlnire au participat secretarii de stat Paul Cotîrleț - Ministerul Culturii și Identității Naționale, Veaceslav Șaramet - Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, prefectul Ioan Mihaiu, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei şi ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, reprezentanţi ai Universității din Oradea, Muzeului Țării Crișurilor, Inspectoratului Şcolar Județean, Arhivelor Naționale, Direcției Județene pentru Cultură, Evidența populației, Cetatea Oradea şi Asociației Cei 40 de Mucenici. Cu această ocazie, consilierul județean Sergiu David a citit Declarația de independență de la Oradea, adoptată în data de 12 octombrie 1918, iar Cătălina Ficuț, urmașă a unuia dintre delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia - Chiș Gheorghe, a prezentat povestea emoționantă a înaintașului ei, drumul acestuia spre Alba Iulia, alături de alți delegați bihoreni, dar și întoarcerea lui acasă, întâlnirile cu sătenii, clopotele care s-au auzit în fiecare biserică românească și luminile aprinse în fiecare casă, la finalul unui mileniu de luptă. Eurodeputatul Emilian Pavel a solicitat reprezentanților guvernului, în condițiile în care Primăria Oradea va iniția acest demers, sprijin pentru includerea Oradiei pe lista orașelor de o însemnătate deosebită pentru Marea Unire și pentru anul Centenarului. Cei prezenți au stabilit ca lansarea publică a proiectului Urmașii Marii Uniri să aibă loc în a doua jumătate a lunii februarie a anului 2018.

Participanţii au decis să susțină o agendă unitară și puternică pentru celebrarea Centenarului, prin coordonarea și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate în județul Bihor, astfel încât ele să fie cât mai accesibile tuturor celor interesați.