În 29 octombrie, autorizaţia de mediu a fermei Nutripork expiră, prin urmare, începând de duminică, aceasta funcţionează în afara legii. Din dorinţa de a împiedica o continuare a activităţii acestei ferme în Oradea, deputatul Florica Cherecheş monitorizează procesul de reautorizare, convinsă fiind că zarurile sunt deja aruncate şi orădenii vor fi nevoiţi să suporte în continuare duhoarea din oraş...

 

În 6 octombrie firma Nutripork a depus documentaţia pentru reautorizarea fermei de porci, însoțită de Raportul de amplasament, întocmit de SC Acormed SRL și semnat de Gabriela Vicaș și Olimpia Mintaș. „Pentru eliberarea autorizaţiei, documentaţia trebuie elaborată imparțial și obiectiv de o firmă de consultanță, în acest caz aceeași firmă care a elaborat și acum zece ani raportul în urma căruia ferma a obținut o autorizație de mediu. Raportul spune că s-a întreținut cordonul vegetal care înconjoară ferma, că titularul are obligația monitorizării emisiilor din aer doar trei zile pe an, consecutiv, și că o dată la patru ani se vor analiza terenurile pe care se împrăștie dejecțiile”, precizează Florica Cherecheş. Comisia de analiză tehnică s-a întrunit în ședință miercuri, 25 octombrie, urmând să se întrunească şi în alte două şedinţe, după care va fi organizată o dezbatere publică. „Comisia s-a întrunit în prima zi de lucru a doamnei Mintaș ca director, dar ea a lipsit, fiind în concediu medical, și a fost înlocuită de doamna Timea Mare, Șef serviciu Avize, Acorduri, Autorizații. În urma şedinţei, am solicitat şi am primit un proces verbal, însă este superficial şi greu de citit”, spune Florica Cherecheş. Printre altele, în procesul-verbal este amintit faptul că distanța de la fermă la cartierul de locuit e de 950 m, nu 1.000, cum prevede Ordinul ministrului sănătății; că s-a achiziționat un sistem de generare de abur uscat care neutralizează mirosurile, că ar trebui suplimentată perdeaua vegetală cu specii noi cu creștere rapidă, că batalurile cu dejecții sunt complet izolate. „Marea problemă e că nu se recunoaște existența mirosului, ni se spune că nu se poate cuantifica mirosul și că nu dăunează sănătății. Același răspuns l-am primit şi de la DSP. Se dă vina pe fabrica de zahăr, pe stația de epurare, pe o fermă ce ar funcționa fără autorizație, pe primărie că a concesionat terenul pe 49 de ani. Instituțiile spun că nu se fac precizări cu privire la perdeaua forestieră, deși există lege care prevede expres acest lucru și se știe cum ar trebui să arate”, precizează Florica Cherecheş.

În aşteptarea dezbaterii publice şi a finalizării procesului de reautorizare, ferma Nutripork funcţionează, începând cu 29 octombrie, în ilegalitate, „funcționarea fără autorizație fiind interzisă, conform Legii 278/2013”, după cum menţionează Florica Cherecheş. „Aștept răspuns de la ministrul mediului, legat de întrebările mele adresate miercuri, când i-am cerut să verifice suspiciunea de conflict de interese în care s-ar afla doamna Mintaș (asociat la firma Acormed şi şefă la APM Bihor) și să trimită corpul de control la fermă, așa cum a promis că va face”, a concluzionat deputata. Între timp, aceasta a mărturisit că se pregăteşte o ieşire în stradă, la care sunt invitaţi toţi cei aproximativ 60.000 de locuitori afectaţi, pentru a le transmite celor de la instituțiile statului, că ar trebui să aibă grijă de calitatea aerului și de sănătatea populației.