PSD Bihor a sesizat Avocatul Poporului şi Instituţia Prefectului solicitând revocarea parţială a unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Oradea, prin care a fost schimbată încadrarea unor terenuri din intravilan la curţi construcţii, măsură cea dus la majorarea de patru ori a impozitelor datorate de unii orădeni la bugetul local.

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca. El a menţionat că hotărârea Consiliului Local Oradea contestată a fost aprobată în 26 noiembrie 2020 - HCL 896 privind stabilirea impozitelor şi taxelor pentru anul 2021.

„Începând cu 1 ianuarie 2021, suprafeţele de teren situate în zonele fiscale A şi B pe care sunt edificate construcţii au fost încadrate, din oficiu, la curţi construcţii. Dacă un orădean deţine în intravilan un teren de 5.000 metri pătraţi, suprafaţa de o mie de metri pătraţi este afectată de curţi construcţii şi impozitată astfel, iar 4.000 de mp este livadă şi e impozitată ca livadă. Efectul acestei hotărâri nelegale este că, de la 1 ianuarie 2021, impozitul plătit a fost pe toată suprafaţa de 5.000 de mp de curţi construcţii. Adică creşterea impozitului de la 500 de lei la 1.950 de lei”, a declarat Florian Sîrca.

El a menţionat că s-a ajuns la această situaţie în mod abuziv, cu nerespectarea Constituţiei şi a legislaţiei organice în materie de taxe şi impozite, şi „deocamdată, cu neatenţia Instituţiei Prefectului, care a avizat o hotărâre a Consiliului local nelegală şi neconstituţională”.

„Am parcurs toată legislaţia în materie de impozite şi taxe şi amintesc aici Constituţia României, Codul fiscal, Legea cadastrului şi Legea construcţiei. Fără echivoc, această legislaţie spune foarte clar că schimbarea destinaţiei terenurilor, în Registrul agricol, se face în două situaţii: când capul gospodăriei merge la Registrul agricol şi depune documentaţia aferentă schimbării destinaţiei sau ca efect al emiterii autorizaţiei de construcţie, cu menţiunea că proprietarul poate să întocmească o schiţă cadastrală şi să dovedească suprafaţa afectată de curţi construcţii, şi ca urmare, încadrată conform declaraţiei proprii şi cu impozitul aferent”, a precizat Florian Sîrca.

Un orădean afectat de prevederile HCL 896 din 26 noiembrie 2020, Leontin Cristea, a menţionat că, după intrarea în vigoare a hotărârii, a avut de plătit un impozit mărit de la 640 de lei la 2.160 de lei. Orădeanul a depus două petiţii la primărie - în iulie 2021 şi în ianuarie 2022.

„La prima petiţie mi s-a răspuns că nu am depus în termenul stabilit, adică în 30 aprilie 2021, cum erau normele lor metodologice, şi că sunt bun de plată. La a doua petiţie, mi s-a comunicat să mai cheltui nişte bani către un expert topograf şi la cadastru să reparcelez acest teren. Adică suprafaţa construită să aibă un număr cadastral, iar livada să fie alt număr cadastral, ceea ce eu nu voi face. Iar în anul în curs mi-a venit un impozit de 2.360 de lei. Nu voi plăti impozitul, să vedem cum se va soluţiona cazul, dar nu sunt nici primul, nici ultimul din Oradea în această situaţie”, a declarat orădeanul.

Vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca, a afirmat că nu are date exacte cu privire la numărul celor afectaţi de horărârea Consiliului Local Oradea, însă estimează că ar putea fi peste 5.000. El i-a cerut primarului Florin Birta să evalueze din oficiu această hotărâre aprobată de Consiliul Local Oradea.