Copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, s-au aflat ieri în Oradea, unde s-au întâlnit cu membrii de partid, dar şi cu Coaliţia pentru Familie şi conducătorii cultelor creştine din judeţul Bihor.

În cadrul întâlnirii cu membri ai Colaiţiei pentru Familie, şeful Senatului a menţionat că ALDE este primul partid care şi-a asumat demersul pentru modificarea articolului 48 din Constituţie. Tăriceanu a precizat că, în urmă cu o săptămână, ALDE şi reprezentanţii Coaliţiei au semnat un protocol, prin care partidul pe care acesta îl conduce se angajează să facă demersurile necesare pentru referendumul de modificare a Constituţiei să aibă loc în luna aprilie a anului viitor. Întâlnirea cu bihorenii care fac parte din Coaliţia pentru Familie a avut loc la Universitatea Emanuel.

Bunăstare prin creştere economică

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că societatea trebuie să îşi unească forţele în jurul unui proiect de ţară, astfel încât România să devină o a şaptea putere economică a Europei.

„Eu vreau ca România să se apropie de media europeană şi chiar să intre în competiţie cu celelalte ţări europene. Din punctul de vedere al mărimii PIB-ului, România este a 17-a ţară din Europa, cu toate că suntem a şaptea ţară ca mărime din punct de vedere al populaţiei şi al suprafeţei teritoriului. Eu cu colegii mei nu ne mulţumim cu această stare de lucruri. Nu cred că avem de făcut decât să ne unim forţele, întreaga societate, în jurul unui proiect major, al unui proiect de ţară, cum l-am numit, astfel încât să transformăm România în a şaptea putere economică a Europei”, a afirmat Tăriceanu. El a menţionat că un element definitoriu al ALDE este realizarea bunăstării cetăţenilor, bunăstare care nu se poate face cu promisiuni de majorări salariale de două ori pe an, ci prin creştere economică. „Noi punem un accent deosebit pe componenta de investiţii, care astăzi este complet neglijată de actualul Guvern. Bunăstarea cetăţenilor nu se poate face cu promisiuni de două ori pe an, de majorare a salariilor cu sută la sută, cum văd că a început întrecerea între unele partide, între care, o spun cu regret, PNL-ul se distinge. Dintr-un 5% din PIB, prognozat pentru anul acesta, Guvernul actual nu va reuşi să investească nici măcar jumătate. Astfel, dacă mergem tot aşa, decalajele care separă România de ţările din vestul Europei se vor accentua”, a afirmat copreşedintele ALDE.

Reducere a fiscalităţii

Cei doi preşedinţi al ALDE, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, au declarat că, dacă vor face parte din viitorul Guvern, vor continua modificările la Codul Fiscal, prin reducerea taxelor ce trebuie plătite de contribuabil.

„Legea prin care au fost anulate 102 taxe este rezultatul acţiunii comune ALDE-PSD”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că numărul mare de taxe şi impozite favorizează evaziunea fiscală. „Prin anularea mai multor taxe sperăm că contribuim la reducerea evaziunii fiscale”, a precizat copreşedintele ALDE. El a ţinut să reamintească faptul că prima măsură pe care a luat-o în calitate de premier în 2004 a fost introducerea cotei unice de impozitare de 16%, care a rezistat până acum. De asemenea, el a precizat că a introdus cota de TVA de 19%, care a fost majorată ulterior de Guvernul Boc şi redusă la 20% de Guvernul Ponta. „Nu cred că există în întreaga lume un partid de dreapta care să se opună anulării de taxe”, a mai afirmat Tăriceanu, făcând referire la PNL, partid care a atacat la Curtea Constituţională Legea de anulare a celor 102 taxe.