Liderii USL Bihor i-au prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, pe şapte dintre cei 10 candidaţi USL care au câştigat mandatele de parlamentari în viitorul Legislativ. Viitorii senatori şi deputaţi au declarat că nu agreează cooptarea UDMR la guvernare, opinie separată făcând tocmai liderii PSD şi PNL Bihor.

Viitorii parlamentari USL de Bihor, cu trei excepţii (Sonia Drăghici, Florian Bodog şi Lucia Varga - toţi trei absenţi motivat), au fost prezentaţi ieri presei locale. Copreşedinţii USL Bihor, Cornel Popa şi Ioan Mang au declarat că, după scorul obţinut, aşteptările bihorenilor sunt îndreptăţite şi foarte mari, ca de altfel ale tuturor alegătorilor din ţară. De asemenea, aceştia au remarcat faptul în Bihor, USL a obţinut peste media pe ţară, cu toate că procentul populaţiei de etnie maghiară este important. "Practic, este cel mai bun scor obţinut de PSD şi PNL în acest judeţ în istoria alegerilor", a menţionat Ioan Mang. Cei şapte viitori parlamentari prezenţi - Florica Cherecheş, Valeriu Boeriu, Cristian Bodea, Gheorghe Bogdan, Gheorghe Costin, Ioan Cupşa şi Ioan Sorin Roman - le-au mulţumit celor care i-au sprijinit în campanie şi celor care i-au votat, promiţând, totodată, că vor încerca să nu înşele încrederea acordată de alegători.

În ceea ce priveşte colaborarea cu UDMR, viitorii parlamentari s-au declarat împotriva cooptării acestei formaţiuni la guvernare. "Trebuie să avem o bună relaţie cu UDMR, dar sunt împotriva cooptării UDMR la guvernare şi a desemnării de miniştri de la această formaţiune", a afirmat liberalul Ioan Cupşa, acesta amintind că UDMR a ales să rămână alături de PDL.  Valeriu Boeriu a declarat că nu vrea o alianţă cu UDMR "nu pentru că sunt maghiari, ci pentru că au fost complicii PDL în aceşti ani în care ştim cum am trăit". "Eu nu aş accepta nominlaizarea de miniştri din partea UDMR, însă discuţii trebuie să aibă loc", susţine Gheorghe Costin. Florica Cherecheş a declarat că "sunt prea mică şi cred că nimeni n-o să mă întrebe dacă sunt de acord", în timp ce Cristian Bodea a afirmat că "politica se face cu compromisuri" şi că "scopul principal este să-l dăm jos pe Băsescu. Dacă pentru asta este nevoie să ne aliem cu UDMR o vom face". Gheorghe Bogdan consideră că majoritatea obţinută de USL în viitorul Parlament este suficientă şi stabilă, iar Ioan Sorin Roman a menţionat că "nu susţin intrarea UDMR la guvernare, şi sper că totuşi în forurile superioare de conducere nu se va considera că este nevoie de acest lucru".

Liderii USL Bihor au intervenit, încercând să aducă argumente în favoarea unei coabitări la Guvernare cu UDMR, dacă această decizie va fi luată. Astfel, Ioan Mang a afirmat că este greşit să susţii că nu-i accepţi pe cei din UDMR în Guvern pentru că au fost în Guvernele PDL. "Suntem aici împreună două formaţiuni, una care l-a făcut pe Băsescu preşedinte, cealaltă a guvernat cu PDL în 2009. Deci toţi am făcut greşeli până acum. Nimeni nu a spus că UDMR va guverna România. Nimeni nu a spus nici în campanie că nu vom face o înţelegere cu UDMR", a declarat Mang.