Cei aproape 600 de delegaţi prezenţi la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor desfăşurată ieri, 5 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor au votat în unanimitate, prin ridicarea mâinii, atât preşedintele pe Ioan Mang, de altfel singurul candidat, cât şi membrii Consiliului Judeţean şi delegaţii la Congresul PSD din 19-20 aprilie.

La Conferinţa Judeţeană au fost prezenţi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, foştii miniştri Ioan Rus şi Vasile Dâncu, precum şi partenerii locali ai social-democraţilor: Cornel Popa şi Ilie Bolojan, din partea PNL Bihor, Alexandru Kiss şi Szabo Odon, din partea UDMR, Traian Bodea, din partea PC, respectiv Ioan Hulea, din partea PPDD. Liderul PNL Bihor, Cornel Popa, s-a arătat încrezător în viitorul USL, considerând că aceasta ar putea funcţiona chiar şi după 2016. Primarul Ilie Bolojan, preşedinte al PNL Oradea, le-a mulţumit social-democraţilor pentru colaborarea bună de la alegerile locale şi parlamentare de anul trecut, adăugând, însă, că "USL a confirmat ca alianţă electorală, dar mai trebuie să confirme ca alianţă de guvernare". "Colaborarea dintre cele două partide este vitală în perioada următoare", a mai menţionat Bolojan. Mesajul liderului UDMR, Alexandru Kiss, a fost cel mai apreciat de cei aproximativ 600 de delegaţi. "Se realizează o strategie a noastră de acum patru ani, când noi eram la putere şi PSD în opoziţie. Atunci am lăsat în locuri de conducere membri PSD şi vă mulţumesc că aţi returnat acum un an favorul la Consiliul Judeţean", a afirmat Kiss, făcând referire la faptul că în urmă cu un an PSD a sprijinit UDMR să obţină fotoliul de vicepreşedinte al CJ Bihor. Kiss nu a venit cu mâna goală la Conferinţa PSD. Lui Mang i-a dat o traistă cu grâu, pe care scria "sămânţa încrederii", dar şi un sac mai mare şi gol, explicând că şeful PSD trebuie să sădească grâul, iar la anul să culeagă roadele. Lui Vasile Dâncu, Kiss i-a dat un album al judeţului Bihor, iar lui Ioan Rus, un "puzzle de judeţe", cu mesajul că "oricât s-ar strădui domnul Rus, Oradea tot va fi capitală de judeţ". Lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, şeful UDMR Bihor i-a dat o pâine coaptă pe vatră, care, la maghiari, "e un fel de mită". "Victor Ponta a dat dovadă că iubeşte maghiarii, dar de data aceasta a făcut exces de zel cu numirea lui Kovesi", a mai afirmat Kiss, adăugând că data viitoare când mai vrea să numească în funcţii un maghiar, Ponta ar trebui să ceară părerea UDMR, nu a lui Traian Băsescu.

Dare de seamă

După plecarea invitaţilor, Ioan Mang a prezentat un scurt raport de activitate, menţionând că, în urmă cu cinci ani, PSD Bihor era pe locul patru între partidele din Bihor, la mare distanţă de locul trei, iar la alegerile de anul trecut, filiala a obţinut "cel mai bun scor din istoria PSD Bihor". El a precizat că social-democraţii au şase consilieri locali în Oradea, iar în Consiliul Judeţean, pondere aproape egală cu liberalii. "Am fost nevoiţi să facem restructurări masive în câteva organizaţii", a afirmat Mang, care a lăudat rezultatele obţinute în comunele Uileacu de Beiuş, Finiş, Ceica, Pomezeu şi Drăgeşti. De asemenea, acesta a precizat că filiala are peste 400 de membri de etnie maghiară, acesta fiind unul dintre motivele pentru care PSD a obţinut rezultate bună în zonele maghiare. "Îmi doresc ca în Bihor PSD să fie principala forţă politică", a mai afirmat Ioan Mang. După acest discurs, delegaţii social-democraţi au decis să-i mai acorde un mandat în fruntea filialei, el fiind votat în unanimitate prin ridicarea mâinii. De altfel, Mang nu a avut niciun contracandidat la fotoliul de lider al filialei. La vel au fost votaţi şi membrii Consiliului Judeţean al PSD Bihor, dar şi cei 59 de delegaţi la Congres. De asemenea, în cadrul Conferinţei Judeţene au fost adoptate patru rezoluţii: una de susţinere a candidaturii lui Ioan Rus pentru funcţia de vicepreşedinte pentru Regiunea Nord-Vest, una pentru susţinerea candidaturii lui Victor Ponta, respectiv a lui Liviu Dragnea pentru funcţiile de preşedinte, respectiv preşedinte executiv, o a treia rezoluţie pentru însuşirea de către PSD ca prioritate şi găsirea unor soluţii de finanţare a proiectelor de infrastructură rutieră din Bihor (autostrada Transilvania, DN Oradea-Deva, Oradea-Zalău şi Oradea-Cluj), iar a patra prin care se susţine procesul de regionalizare şi se solicită ca Oradea să fie una dintre capitalele viitoarelor regiuni.