Alegeri în comunitatea slovacilor şi cehilor
Deputatul Adrian-Miroslav Merka a fost reales, sâmbătă, preşedinte al Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), la cel de-al VI-lea congres organizat în Băile Felix. El a fost, de altfel, singurul candidat înscris în cursă, fiind votat de toţi delegaţii.
Cei 59 de reprezentanţi ai celor patru filiale zonale din ţară - Zona slovacă a Bihorului (Bihor, Sălaj, Satu Mare), Zona Aradului, Zona Banatului (Timiş), Zona cehă a Banatului de Sud (Caraş Severin şi Mehedinţi) l-au ales în unanimitate pe deputatul bihorean, el fiind singurul candidat la şefia UDSCR. Adrian-Miroslav Merka, aflat la cel de-al doilea mandat, a menţionat că a încercat în ultimii ani să realizeze cât mai multe pentru binele comunităţilor slovace şi cehe, făcând în acest sens "tot ce i-a stat în putere". La Congres s-a adus în discuţie situaţia organizaţiilor locale, situaţia economico-financiară şi cea internaţională a Uniunii din ultimii patru ani, activitatea politică şi parlamentară a preşedintelui organizaţiei, precum şi o serie de activităţi din această perioadă. De asemenea, s-au stabilit programele pentru următorii patru ani şi s-au ales noii membri ai structurilor de conducere. „În viitorul apropiat ne vom concentra pentru implicarea organizaţiilor tinere şi a pregătirii unor evenimente care să marcheze un moment istoric, anume cei 75 de ani de când statul cehoslovac a venit să construiască în România mai multe şcoli. S-au ridicat atunci 13 şcoli în Bihor şi în Sălaj pentru comunităţile noastre"', a declarat Merka. Cehia şi Slovacia acordă atenţie comunităţilor etnice proprii din România, prin diverse modalităţi menite să sprijine, cu precădere, activităţile culturale, şcolare, dar şi turistice, au afirmat atât ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Jiri Sitler, cât şi consulul onorific al Slovaciei în România, Miroslav Iabloncsik, prezenţi la lucrările Congresului. Între proiectele culturale de amploare din acest an ambasadorul ceh a amintit organizarea Festivalului folclorului ceh din Banat, în localitatea Gârnic (Caraş-Severin). La rândul său, consulul onorific al Slovaciei la Bucureşti, Miroslav Iabloncsik, a transmis participanţilor la congres mesajul ambasadorului ţării sale în România, Dagmar Repcekova, afirmând că reuniunea, la fel ca şi cele precedente, va aduce schimbări benefice pentru comunităţile slovacă şi cehă. Comunitatea cehă şi slovacă din România numără, oficial, după recensământul din 2002, în jur de 22.000 de persoane, din care 18.000 de slovaci, 4.000 de cehi.
La deschiderea Congresului au participat viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia (UDMR), preşedintele organizaţiei PDL Bihor, Ştefan Seremi, şi deputatul social-democrat Ioan Roman.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.