Curtea Constituţională a amânat ieri, până în 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, cerând ca listele electorale să fie actualizate. Decizia a venit după ce judecătorii Curţii au primit de la instituţiile statului mai multe documente în care cifra privind populaţia cu dept de vot erau contradictorii de la o instituţie la alta. În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar până la acea dată, iar Traian Băsescu preşedinte suspendat.

Judecătorii au luat în discuţie listele electorale permanente după ce cifrele prezentate de la diverse instituţii - Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă  - prezentatu cifre diferite privind populaţia majoră a României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012", precizează Curtea în comunicatul de presă de la finalul dezbaterilor de ieri. Curtea a solicitat Guvernului României ca până la 31 august 2012 să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie 2012. "Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflat pe listele electorale permanente de către autorităţile publice, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca până la 31 august 2012 să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie 2012", se mai arată în comunicat. Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor declarau că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514, dar că nu-şi asumă răspunderea pe autenticitatea acestei cifre. Procedural, administraţiile locale prin primării şi serviciile de stare civilă, actualizează permanent listele electorale pe care le comunică apoi autorităţilor centrale. La ieşirea din şedinţa Curţii Constituţionale, judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat că din punctul său de vedere referendumul trebuia anulat. "Eu, după mine, trebuia anulat referendumul", a afirmat Cojocaru, susţinând că a fost organizat pe baza unor cifre false. Întrebată care a fost votul privind amânarea unei decizii privind referendumul pentru 12 septembrie, judecătoarea spus: "Nu pot să spun". Ea a precizat că s-au solicitat de la toate instituţiile abiltate documente care vor trebui analizate.

Şedinţă cu toate instituţiile responsabile

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie - datele fiind comparate după lista neactualizată a Ministerului de Interne. Guvernul anunţă că se va reuni azi pentru a lua măsurile executive necesare pentru aplicarea solicitărilor formulate din partea Curţii Constituţionale, la ora 12 urmând să aibă loc, la Guvern, discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale, precum şi o videoconferinţă în teritoriu. "Anunţăm intenţia Guvernului de a respecta întru totul această decizie, la fel cum respectăm şi angajamentul civic şi mobilizarea exemplară de care au dat dovadă românii, în momentul în care mecanismele şi procedurile democratice le-au cerut să-şi facă auzită vocea, prin intermediul votului" se arată într-un comunicat al Guvernului.

Contestaţii respinse

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit tot ieri pentru a soluţiona sesizările cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, formulate de Liga Internaţională a Românilor, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului. În urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile acestora. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie.