După trei ani de la alegerile parlamentare, numărul aleşilor bihorenilor este mai mic ca urmare a demisiei deputatului UDMR Lakatos Peter, care a optat pentru funcţia de consilier la Curtea de Conturi. De asemenea, configurarea politică a parlamentarilor de Bihor s-a schimbat, Octavian Bot anunţând, în acest an, că părăseşte PDL, partid care l-a susţinut la alegerile din noiembrie 2008, pentru a se înscrie în PNL.

În urma scrutinului parlamentar din 2009, primul organizat pe sistem uninominal, bihorenii i-au trimis în Parlamentul României, pentru un mandat de patru ani, pe deputaţii Derzsi Akos (UDMR - colegiul I Marghita), Lakatos Peter (UDMR - colegiul II Săcueni), Lucia Varga (PNL - colegiul III Aleşd), Nicolae Jolţa (PNL - colegiul IV Beiuş-Ştei), Ştefan Seremi (PDL - colegiul V Ceica-Tinca), Ioan Sorin Roman (PSD - colegiul VI Salonta), Sonia Drăghici (PSD - colegiul VII Oradea), Peto Csilla (UDMR - colegiul VIII Oradea) şi Octavian Bot (PDL - colegiul IX), respectiv pe senatorii Cseke Attila (UDMR), Cornel Popa (PNL), Petru Filip (PDL) şi Ioan Mang (PSD). În acest an, din cei nouă deputaţi am rămas doar cu opt după ce mandatul lui Lakatos Peter a încetat prin demisie în data de 17 octombrie. Lakatos Peter era la al doilea mandat de parlamentar, precedentul fiind în legislatura 2004-2008. În timpul celor trei ani din al doilea mandat, Lakatos a făcut parte din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, dar şi în trei comisii parlamentare de anchetă: pentru verificarea situaţiei Societăţii Comerciale "Nicolina" S.A. şi a modului în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a gestionat activele acesteia în perioada ianuarie 2005 - decembrie 2008, pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sportului, sub semnătura doamnei ministru Monica Iacob-Ridzi, pentru organizarea Zilei Tineretului, respectiv pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României. A luat de 64 de ori cuvântul în plen, a avut şase declaraţii politice şi 12 propuneri legislative. Pentru ocuparea locului rămas vacant va trebui să se organizeze alegeri parţiale în colegiul II Săcueni, însă data nu a fost încă stabilită.

Re-revenirea lui Bot

O altă modificare în rândul parlamentarilor bihoreni a avut loc la începutul lunii mai a acestui an, când Octavian Bot a decis să părăsească, din nou, PDL, pentru a se întoarce în PNL. Pe de altă parte, tot în acest an, senatorul UDMR Cseke Attila a renunţat la fotoliul de ministru al Sănătăţii, revenind la activitatea parlamentară, în timp ce Petru Filip a fost ales vicepreşedinte al Senatului, în data de 6 septembrie a acestui an, la începerea sesiunii parlamentare de toamnă. Mai mult, pentru aproape o săptămână, în perioada 23 - 28 noiembrie, acesta a ocupat funcţia de preşedinte interimar al Senatului, după ce Mircea Geoană a fost revocat din poziţia de numărul 2 în stat. După perioada de interimat, senatorii au ales un alt bihorean în fruntea Senatului, pe fostul ministru de Interne, Vasile Blaga. În ceea priveşte activitatea parlamentară, printre cei mai activi în primii trei ani de mandat s-au dovedit a fi cei patru senatori, care au avut cele mai multe luări de cuvânt în plen. La polul opus s-a situat deputatul Ştefan Seremi, liderul PDL Bihor rămânând întregistrat doar cu o luare de cuvânt în toţi cei trei ani - la depunerea jurământului. El a încercat să compenseze la capitolul propuneri legislative, unde şi-a pus semnătura pe 29 de iniţiative.