Cu 2.561 de voturi (49,5 la sută din totalul celor 5.173 valabil exprimate), liberalul Gabriel Popa devenea, în urmă cu patru ani, primar al Beiușului. În condițiile unui mandat pe parcursul căruia Beiușul a devenit un mare șantier cu mai multe puncte de lucru, zona de agrement centrală, Aleea Moților, Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, Complexul Sportiv „Francisc Matei” (unde au fost amenajate terenuri de tenis de ultimă generație și bazinul de înot didactic, fiind aproape de finalizare stadionul și celelalte spații aferente), Casa de Cultură, școlile urbei, grădinițele, noua creșă ori Casina Română fiind numai câteva dintre acestea, edilul și echipa lui nu numai că au evitat „erodarea” pe care unii, ce-i drept puțini, o clamau, dar au dovedit, la votul de duminică, 10 iunie, că încrederea concitadinilor față de ei a crescut semnificativ.

Scorul scos de primarul Gabriel Popa la scrutinul recent încheiat este de 3.092 de voturi, adică de 63,02 la sută din cele 4.906 valabil exprimate, cu un plus de peste 500 de voturi și aproape 14 procente față de 2020! Prin urmare, după o competiție electorală fără istoric, în care adversarii politici, practic, nu au punctat, distanța față de cel de-al doilea clasat – acum, pesedistul Gligor-Ioan Sabău, cu doar 1.020 de voturi (20,79%) – este mai mare decât în urmă cu patru ani. În condițiile conservării de către PSD a electoratului propriu, atâta cât e, saltul la votul pentru candidatul de primar fiind fără niciun efect – de la 977 la 1.020 de voturi, se pare că marii perdanți sunt cei din Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei, candidatul acestora, Emil Popa, convingând numai 487 de beiușeni (9,93%), ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din rezultatul obținut în 2020 de colegul său Sorin Briscan, care, cu 1.082 de voturi, era atunci pe locul doi.

Succesul liberalilor beiușeni este completat de victoria – și aceasta mai clară ca la scrutinul trecut – din competiția pentru Consiliul Local. PNL Beiuș a obținut zece locuri în Consiliul Local, cu unul în plus față de 2020, în timp ce PSD și Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei își păstrează cele patru, respectiv două locuri avute în legislatura trecută. Cel de-al șaptesprezecelea loc a revenit UDMR, formațiune ce revine în Consiliul Local Beiuș după o pauză de patru ani.

Pentru a oferi beiușenilor câteva informații „la cald” despre ceea ce va urma în administrația locală, l-am contactat chiar pe fostul și actualul primar Gabriel Popa, pentru care ziua de luni, 10 iunie, a fost una obișnuită, de lucru.

Pentru început, primarul Gabriel Popa a ținut să mulțumească tuturor celor care i-au acordat, încă o dată, încrederea: „În primul rând, vreau să mulțumesc beiușenilor pentru că au apreciat ce s-a făcut și ne-au acordat încrederea lor, pentru a duce mai departe proiectele care sunt în lucru, proiecte care au rolul de a îmbunătăți nivelul nostru de trai.

Un vot consistent, cum am primit pe 9 iunie, cu zece consilieri locali PNL și cu peste 60 la sută la «primar», ne obligă să muncim mai mult, atât pe noi, pe edili, cât și pe toți membrii aparatului administrativ local. Votul de încredere primit din partea beiușenilor dovedește că aceștia speră la mai bine, că lucrurile bune pe care le-am inițiat sau finalizat încep să conteze! Avem în derulare proiecte de amploare în infrastructura mare, cum ar fi centura Beiușului. Sunt și alte proiecte foarte importante pentru dezvoltarea durabilă a urbei noastre: parcul industrial, Aquapark-ul sau piața agroalimentară.

Mai sunt multe de făcut, de exemplu în zona Cinematografului. Și acolo vom găsi o soluție, una cât mai utilă și, la fel ca alte proiecte derulate și finalizate în ultimii ani, cu valențe estetice, pentru că ne dorim să trăim bine și frumos în orașul nostru.

Dacă adăugăm și celelalte proiecte pe care le desfășurăm – creșa, blocurile de locuințe sau modernizarea complexului sportiv – consider că oferta pentru un trai mai confortabil și mai atractiv la Beiuș este tot mai competitivă, iar asta îi va determina pe tineri și nu numai să-și dorească să rămână aici, acasă, unde vor avea și locuri de muncă diverse, decente, conforme cu pregătirea lor profesională.    

Prezența la urne și votul de încredere primit ne fac și mai responsabili, arătându-ne că beiușenii vor continuitate și profesionalism la primărie.

Vreau să mulțumesc domnului Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, omul care ne-a facilitat parteneriatul în atâtea proiecte vitale pentru orașul nostru, proiecte pe care singuri nu le puteam iniția și duce la bun sfârșit, fiind suficient să reamintesc Centura Beiușului, parcul industrial, bazinul de înot didactic sau spațiile destinate colectării selective a deșeurilor.

Mulțumesc echipei de campanie, care a dus o muncă susținută, profesionistă și entuziastă! Îi asigur pe colegii mei că sunt mândru să mă număr în rândurile lor și le promit că, la fel ca în mandatul anterior, am să-i fac, la rândul meu, mândri de realizările administrației locale și în mandatul 2024-2028!

Nu în ultimul rând, mulțumesc familiei mele, care m-a înțeles și sprijinit!”

La finalul primului interviu acordat în cel de-al doilea mandat de primar al Beiușului, Gabriel Popa a ținut să anunțe că va continua în echipă cu Dragoș Balog, care va fi propunerea sa pentru funcția de viceprimar al municipiului, motivele din spatele acestei decizii fiind votul masiv al beiușenilor, care au arătat că vor continuitate la conducerea urbei și experiența dobândită de Dragoș Balog, ceea ce-i permite să-și reia, fără nicio perioadă de acomodare, sarcinile administrative ce derivă din ocuparea acestei funcții.