Într-un interviu acordat ieri, deputatul social-democrat Gheorghe Bogdan a enumerat principalele investiții de pe raza județului Bihor care sunt prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2019.

Interlocutorul nostru a început cu una dintre investițiile ce se vor derula la Oradea: sala polivalentă. După cum declara Gheorghe Bogdan, ridicarea unei săli polivalente la Oradea a fost în discuție din timpul guvernării Ponta, dar, din cauză că situația juridică a terenului eferent nu era reglementată, nu s-a putut trece, până acum, la punerea în practică a proiectului. Actualmente, amplasamentul a fost predat și investiția este prinsă în bugetul pe 2019. Desigur, cele mai mari investiții privesc infrastructura rutieră. Execuția lucrărilor la Autostrada Borș-Suplac este finanțată în totalitate; proiectarea și execuția sunt licitate și contractate de anul trecut, urmând ca lucrările să înceapă în acest an. Este o investiție pe cât de utilă, pe atât de așteptată, declară deputatul Bogdan, mai ales că vecinii maghiari sunt mai avansați cu proiectul autostrăzii, finalizând tronsonul lor până aproape de graniță. Gheorghe Bogdan speră că, într-un an, maxim doi, să românii să aibă o legătură rutieră modernă, pe la Borș, cu Europa. Și Drumul Național 76 este pe lista de investiții care vizează județul Bihor. După cum se poate constata, pe tronsonul Oradea-Hidișelu de Sus se lucrează deja, urmând ca acesta să fie terminat în 2019. Lucrările de modernizare a celorlalte tronsoane, până pe Dealul Bitii, sunt în curs de licitare, iar pe tronsonul Ștei-Vârfurile au fost reevaluate lucrările, urmând ca aici să fie reluată licitația chiar săptămâna viitoare. Mai mult, tronsonul învecinat – Vârfurile-Ionești – a fost licitat și contractat, ceea ce înseamnă că și acolo va începe faza de execuție.

După cum preciza interlocutorul nostru, variantele ocolitoare Ștei, Săcueni, Aleșd și Salonta sunt și acestea bugetate în 2019, pentru ultima doar faza de proiectare, execuția fiind finanțată, probabil, anul viitor.

Un alt obiectiv prevăzut în bugetul de stat pentru 2019, cu implicații semnificative în dezvoltarea turismului bihorean, este drumul care leagă Beiușul de Stâna de Vale și Lacul Leșu. În opinia parlamentarului Gheorghe Bogdan, modernizarea acestui drum poate transforma zona într-una care să rivalizeze cu Valea Prahovei, frumusețea peisajului, condițiile climaterice și multitudinea obiectivelor turistice din jurul „Perlei Apusenilor” – Stâna de Vale, îndreptățindu-l să facă această comparație.