Cabinetul Grindeanu a trecut miercuri de votul Parlamentului cu 295 de voturi pentru și 133 contra. Un vot a fost anulat. Aseară membrii noului Executiv au depus jurământul la Cotroceni şi au avut o primă şedinţă de guvern la ora 21.00.

 

Cabinetul condus de Sorin Grindeanu va avea doi vicepremieri, Sevil Shhaideh, care va fi şi ministru al Dezvoltării Regionale, gestionând şi fondurile europene, dar și copreședintele ALDE, Daniel Constantin, care va gestiona şi portofoliul Mediului. Toți cei 26 de miniștri propuși de coaliția PSD-ALDE au fost avizați favorabil, ieri dimineață, de comisiile de specialitate din Legislativ.

Potrivit prevederilor constituționale, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, iar mandatele Guvernului și ale miniștrilor au început ieri odată cu depunerea jurământului în fața președintelui Klaus Iohannis.

Puterea are în prezent 295 de voturi în Parlament, inclusiv minoritățile, iar opoziția 168. Printre absenții de miercuri s-au numărat Traian Băsescu sau Alina Gorghiu.

„Vreau să vă mulțumesc pentru votul pe care l-ați acordat astăzi. Înseamnă pentru noi, pentru Guvernul României, o mare responsabilitate, o responsabilitate care nu e dată doar de votul dvs. de astăzi, ci responsabilitatea e dată și de votul românilor din 11 decembrie. De aceea actul de guvernare pe care îl vom exercita va fi coordonat pe aceste direcții: pe responsabilitate, de modestie și de respect față de români”, a spus Grindeanu după vot.

 

Intră în scenă Avocatul Poporului

Pe de altă parte, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat tot ieri că va sesiza la CCR Legea 90/2001 care împiedică persoanele condamnate penal să facă parte din Guvern, afirmând că nu vizează cazul lui Liviu Dragnea, ci o reglementare de ansambu.

„Sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da”, a spus Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, întrebat dacă va sesiza la CCR Legea 90/2001.

Întrebat ce soluţie va da, Victor Ciorbea a răspuns că azi va prezenta argumentele. „Mâine (azi-n.r.). Am promis că după învestire. (…) Veţi vedea câte texte din Constituţie, din diverse convenţii internaţionale sunt încălcate. (...) Vom vedea mâine, da ori ba. Mâine vă trimt comunicatul după ce-l înregistrez la Curte, că este normal să ajungă la Curte... o primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din vreo 15 - 17... Este în temeiul acelei autosesizări despre care v-am anunţat demult. Mâine. (…) Mâine primiţi punctul de vedere oficial, după ce e înregistrat”, a explicat Ciorbea.

Întrebat care este scopul acestei sesizări, Avocatul Poporului a arătat că este acela de „a asigura o legislaţie normală, firească şi asigurarea echilibrului între puterile statului”. Întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea despre această sesizare, Ciorbea a negat.

„Nu, de ce să discut? Pentru că nu vizează cazul domnului Dragnea, vizează o reglementare de ansamblu. O să vă dau exemple dacă vreţi mâine, după ce vedeţi comunicatul, o să vă dau explicaţii că într-adevăr nu se referă la o singură persoană şi nu se referă la cinci persoane, ci în general la toată legislaţia în materie. Dacă va fi o contestare, este făcută pentru asigurarea unei reglementări unitare între toate cele trei puteri ale statului. Deci, nu favorizează pe nimeni. S-ar putea să se îngreuneze regimul respectiv în cazul în care Curtea Constituţională şi Parlamentul vot opta pentru o asemenea soluţie. Deci nu interpretaţi înainte de a şti despre ce este vorba”, a susținut el.

Întrebat care este motivul de neconstituţionalitate, Ciobea a argumentat că se creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului.

„Faptul că se creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului prin reglementările existente în materie şi necesitatea de a asigura un echilibru deplin între aceste puteri. Ideea este amplu dezvoltată şi mai sunt cel puţin trei, patru argumente, sunt încălcate în afară de multe articole din Constituţie şi multe articole din convenţii internaţionale”, a precizat el.