Liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a anunţat ieri o parte dintre social-democraţii care vor figura pe lista pentru Consiliul Judeţean pe care USL o va prezenta alegătorilor la scrutinul din 10 iunie. Mang a precizat că ordinea pe listă va fi stabilită abia în luna iunie, înainte de depunerea ei la Biroul Electoral, până atunci trebuind să fie făcute evaluările fiecăruia dintre candidaţi. Totodată, Mang a precizat că nu s-au încheiat încă negocierile dintre PSD şi ACD pentru stabilirea localităţilor unde vor avea candidaţi comuni.

Mihai Bar nu mai are loc pe listă

Preşedintele PSD Bihor a declarat că, în prezent, se lucrează la stabilirea listelor de candidaţi. "Am decis ca în acest an să avem două etape: stabilirea listelor pentru Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor în ordine alfabetică, apoi, până la depunerea candidaturilor, stabilirea locurilor pe listă în urma evaluării activităţii fiecăruia. Dorim  ca listele pentru alegerile locale să fie făcute cu privirea spre viitor nu spre trecut. Nimeni nu are loc rezervat pe listă doar pentru că există", a menţionat Ioan Mang. Acesta a prezentat o parte dintre social-democraţii propuşi de organizaţiile locale pentru a figura pe lista USL pentru Consiliul Judeţean Bihor. Este vorba de: Dan Derşidan (zona Valea lui Mihai), Leontin Ciordaş (Suplacu de Barcău), Călin Maghiar (Popeşti), Valentina Butişca (Ştei), Emilian Pavel (TSD, Oradea), Traian Costa (Oradea), Ovidiu Copil (Hidişelu de Sus - Sânmartin - Lăzăreni), Florin Bogdan (Săcueni), Dumitru Gherman (Bratca), Ana Maria Tiron (Ceica), Nicolae Boiţ (Salonta). De asemenea, preşedintele PSD Bihor a menţionat că fostul lider al filialei, actualul consilier judeţean Mihai Bar, nu a fost propus în nicio zonă. Mang a mai precizat că în funcţie de rezultatele obţinute de fiecare colegiu la alegerile desfăşurate începând cu anul 2008 s-a stabilit câţi candidaţi va avea fiecare pe lista finală: Oradea - 6 candidaţi, Săcueni şi Marghita - 3 candidaţi, Aleşd - 2 candidaţi, Beiuş - 3 candidaţi, Ceica - 2 candidaţi, Salonta - 1 candidat. Totodată, liderul PSD Bihor a anunţat că, potrivit negocierilor de la nivelul conducerii USL Bihor, lista pentru CJ va fi deschisă de liderul liberalilor, senatorul Cornel Popa, acesta fiind candidatul susţinut de Uniune pentru preşedinţia administraţiei judeţene. Locul doi pe listă ar urma să fie ocupta de Ioan Mang. Niciunul dintre cei doi lideri de filială nu vor accepta mandatul de consilier judeţean, deoarece "domnul Popa va fi preşedinte al Consiliului, iar eu voi rămâne senator, astfel că în Consiliu vor urca încă doi colegi pe cele două locuri. "În urma negocierilor am obţinut mai puţin decât ne-am propus. Noi am vrut un raport de 1 la 1 la CJ Bihor. Se va merge 1 la 1 până la poziţia 14. Poziţia 15 va fi ocupată, din câte am înţeles, de reprezentantul PC Bihor", a menţionat Mang.

Încă se negociază în judeţ

În ceea ce priveşte candidaţii în unităţile administrative din judeţ, preşedintele PSD Bihor a declarat că nu s-au încheiat negocierile la nivelul Uniunii, însă, în principiu, acolo unde PDL este foarte slab, atât liberalii cât şi social-democraţii vor putea să aibă candidaţi proprii. Mang a afirmat că cea mai bună soluţie ar fi fost ca USL să meargă în alegerile locale peste tot cu candidaţi comuni, însă sunt multe orgolii. De asemenea, Mang susţine că în judeţ se fac presiuni asupra oamenilor din PSD şi PNL din partea altor partide pentru a candida din partea acestora dacă nu sunt lăsaţi să candideze din partea propriilor partide. Liderul PSD Bihor a recunoscut că la Beiuş organizaţia municipală a PSD vrea să aibă candidat propriu, chiar dacă liberalii îl propun pe primarul în funcţie. Pe de altă parte, în Rieni, USL va merge pe mâna conservatorului Petre Ile, la Bunteşti - pe mâna liderului organizaţiei locale a PNL, iar la Aleşd - pe mâna primarului liberal în funcţie, Zeno Ţipţer. La Ştei, Marghita şi Salonta încă se negociază, susţine Mang, care a menţionat că intenţia este ca la Marghita să candideze un social-democrat, iar la Salonta un liberal. Senatorul Ioan Mang a menţionat că principalelle obiective urmărite de USL în judeţul Bihor sunt: numărul primarilor să fie mai mare decât cel de acum, scorul pentru Consiliul Judeţean să fie mai bun decât în urmă cu patru ani (adică mai mult de 16 mandate, respectiv peste 43% din locuri după redistribuire), câştigarea Primăriei Oradea şi a preşedinţiei CJ Bihor.