Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, în conferinţa de presă comună susţinută cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, că cel mai important obiectiv al României rămâne aderarea la spaţiul Schengen.

"România se bazează pe sprijinul Parlamentului European în ceea ce priveşte priorităţile noastre europene: libera circulaţie a persoanei, consolidarea pieţei interne, extinderea UE, integrarea rapidă a Republicii Moldova în UE. Dar cel mai important obiectiv rămâne aderarea noastră, a României, la spaţiul Schengen. Prioritatea noastră absolută este relansarea creşterii economice, îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, crearea de locuri de muncă, condiţii mai bune de învăţământ, reforma sistemului de sănătate, infrastructura, creşterea gradului de absorbţie", a spus Zgonea. El a subliniat importanţa vizitei preşedintelui PE în România, apreciind că aceasta arată încrederea partenerilor europeni în România şi confirmă angajamentul României în vederea avansării procesului de integrare. "Domnule preşedinte, vă spun că România rămâne şi pe mai departe un susţinător ferm al proiectului european, al viziunii dumneavoastră aspura UE. Credem că e nevoie de mai multe politici economice viabile, mai multă competitivitate şi mai multă coordonare în activitatea externă a României", a spus Zgonea. El a subliniat, totodată, necesitatea de a avea un buget al UE care să pună pe primul loc investiţia în crearea de locuri muncă şi în creşterea economică. "Avem nevoie de un buget de investiţii, nu de un buget de austeritate", a spus Zgonea. La rândul său, preşedintele PE, Martin Schulz, a spus că România a îndeplinit criteriile de aderare la spaţiul Schengen şi ar trebui să adere. "Sunt un susţinător al României, mai ales în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. Cred că România a îndeplinit criteriile, de aceea România ar trebui să adere la spaţiul Schneghen", a spus Schulz.

Procesul de reformă nu a fost finalizat

Referitor la decizia CE privind suspendarea celor trei programe operaţionale cu fonduri europene, preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat, ieri, în Parlament, că aceasta este o veste foarte greu de digerat, care arată că procesul de reformă nu a fost finalizat. "Zilele acestea au ajuns la Bucureşti trei scrisori din partea CE, prin care i se aduce la cunoştinţa Guvernului faptul că trei dintre cele mai importante programe operaţionale cu fonduri europene vor fi suspendate. Această decizie este luată ca urmare a gravelor deficienţe înregistrate în procesul de acordare a contractelor atribuite prin licitaţie şi la administrarea acestora. Este o veste foarte greu de digerat, care arată că procesul de reformă nu a fost finalizat, la fel şi lupta împotriva corupţiei", a afirmat Martin Schulz, în faţa parlamentarilor români. El a spus că asigură ţara noastră că nu este singură în această luptă. "UE vă susţine", a precizat el. Martin Schulz s-a adresat parlamentarilor români în limba germană, arătând că este o onoare deosebită să vorbească în această limbă. "Presupun că nu toţi vorbiţi limba germană, aşa că aveţi nevoie de căşti. (...) Am să aştept până împărţiţi echipamentele. Este o onoare deosebită să vorbesc această limbă", le-a spus Schultz parlamentarilor români la începutul discursului. CE a informat recent autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.